Пасивно пушење опасно по здравље жена

Жене које не пуше, а удишу дувански дим због пушача са којима живе или раде, много више су изложене ризику од обољења периферних артерија, болести срца и можданог удара.

Раније студије указале су на постојање јаке везе између пасивног пушења и можданог удара и обољења срца, али истраживање које су спровели кинески стручњаци је прво које је у везу довело пасивно пушење и обољење периферних артерија.

Особе које имају оболеле периферне артерије имају проблема са циркулацијом због сужења артерија које крвљу снабдевају екстремитете.

Недовољна количина крви изазива болове у рукама и ногама, али се повећава и ризик од срчаног и можданог удара.

У студији, спроведеној у Пекингу, учествовало је више од 1.200 жена старијих од 60 година које не пуше.

Пасивни пушачи, њих 477, били су изложени дуванском диму или код куће или на послу.

Истраживачи су током студије код испитаница забележили 431 срчани удар, 172 мождана удара и 271 случај обољења периферних артерија, резултати су показали да су пасивни пушачи у већем ризику.

"Открили смо да пасивно пушење повећава ризик од срчаног и можданог удара али и обољења периферних артерија", рекао је Франк Ху, један од аутора студије и професор нутриционизма и епидемиологије са Харвардске школе за јавно здравље у Бостону.

Изложеност пасивном пушењу повећало је опасност од срчаног удара за 69 одсто, можданог удара за 56 одсто, а од обољења периферних артерија за чак 67 одсто.

У студији се пасивно пушење дефинише као изложеност дуванском диму друге особе у трајању од бар 15 минута током дана, више од једног дана недељно, током најмање две године у последњих 10 година.

У највећој опасности биле су жене које су диму других пушача биле најдуже изложене.

"Што су периоди пасивног пушења у току дана дужи, то је и ризик већи. Ризик расте и са повећањем броја цигарета које неко попуши у присуству непушача", истакао је Ху и додао да је неопходно да јавност постане свеснија опасности од пасивног пушења.

"У Кини и другим азијским земљама много вишеје пушача међу мушкарацима него међу женама. Међутим, већина жена је изложена пасивном пушењу, код куће или на послу", објаснио је Ху и истакао да многи нису свесни какву штету пасивно пушење може нанети здрављу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару