Потврђенo време изградње Стоунхенџа

Стонхенџ је изграђен око 2300. године пре нове ере, потврдили археолози. То откриће помоћиће у истраживању зашто и како је чувени камени круг саграђен, тврде археолози.

Време изградње Стоунхенџа утврђено је радиокарбонским датовањем, које се сматра најпрецизнијим. У овом случају анализа минерала показује да је круг чувеног плавог камења саграђен 300 година касније него што се то мислило.

Тачно датовање професора Тима Дарвила и Џефа Вејнрајта узима се као најважније откриће од ископавања унутар круга камења.

Њихова истраживања показују да је Стоунхенџ био центар за лечење, иако се раније мислило да је то центар за обожавање предака или за календарско обележавање солистиција.

Анализа минерала показује да је круг од плавог камења донет из Јужног Велсу, из брда, око 240 км удаљених од Стоунхенџа.

Професори Дарвил и Вејнрајт верују да је Стоунхенџе било место где су болесни и повређени путовали из далека како би их излечила моћ плавог камња. Они сматрају да њихову теорију доказује огроман број лешева у гробицама близу Стоунхенџа са знацима озбиљних повреда и болести као и анализа зуба која показује да половина тих људи није из области Стоунхенџа. Они тврде да је плаво камење привлачило не само оне који нису здрави већ и бројне исцелитеље.

До сада се само претпостављало да је круг камења саграђен између 2600. и 2400.године пре нове ере. На основу нових истраживања, зна се да је круг камења саграђен између 2400. и 2200. године пре нове ере, а тачан датум ће бити одређен током наредних месеци. За сада узима се просечна вредност, односно 2300. година пре нове ере.

Изградња Стоунхенџа пада у исти временски период с датумом сахране тзв. Стрелца из Амезбарија, чија гробница је три миље удаљена од Стоунхенџа. Неки археолози верују да је то кључ који ће открити зашто је Стоунхенџ изграђен. Анализе леша из те гробнице показују да је то био имућан човек који је знао за обраду метала. Он је допутовао до Салсбурија из алпске Европе, из још непознатог разлога. Обдукција показује да је патио до тешке повреде колена и да је имао проблема са зубима, па је вероватно до Стоунхенџа ишао ради лечења. "Врло је интересанто што је његово време идентично времену круга плавог камења", каже професор Дарвил, "а да ли је стрелац из Амезбарија особа одговорна за изградњу круга плавог камења као што неки мисле, одговор је апослутно не", додао је професор.

Археолози су на локалитету Стоунхенџа пронашли и органске материје које доказују да су људи посећивали то место и 7200. године пре нове ере, односно 3500 година раније него што се то до сада мислило.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару