Грчка пре две и по хиљаде година

Археолози пронашли златни накит, оружје и грнчарију на локалитету древног гробља у граду Пела, на северу Грчке, родном месту Александра Великог. Научници се надају да ће анализом предмета доћи до нових података о раном развоју Краљевине Македоније.

"Оно што смо открили од изузетне је историјске важности. Можемо боље да схватимо македонску културу током архајског периода", истакао је Павлос Крисостому који је током осмогодишњег истраживања предводио тим у анализирању око 900 гробова.

Према његовим речима, докази које су пронашли у гробовима потврђују да се у трговину путовало и морем још у другој половини седмог века пре наше ере, као и да је становништво пратило положаје македонске војске.

Ископине на широком простору гробља откриле су 43 гробна места која датирају из периода од 650. до 279. године пре наше ере.

На локалитету су откривени гробови 20 ратника који потичу из периода између 580. и 460. године пре наше ере.

Неки од ратника сахрањени су са бронзаним шлемовима, гвозденим мачевима и ножевима, а очи, уста и груди били су покривени танким слојем злата који је украшен цртежима лавова и других животиња које су симболи краљевске моћи.

Археолошки тим открио је и 11 гробова жена сахрањених током архајског периода са златним и бронзаним огрлицама, минђушама и брошевима.

За девет гробова утврђено је да потичу из касног класичног или раног хеленистичког периода, то јест из доба смрти Александра Великог 323. године пре неше ере.

Александар, чији је отац Филип Други ујединио градове-државе Грчке, освојио је већи део света познатог античким Грцима пре смрти у 33. години у Вавилону.

Био је ученик славног филозофа старе Грчке, Аристотела, а у историји је забележен као војсковођа који никада није поражен у борби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару