Стрес од којег стаје срце

Шпански научник Мануел Мартинес Сељес, открио је нов синдром престанка рада срца код младих људи непосредно после хапшења. Узрок случајева изненадних и необјашњивих смрти су хормони, који изазвани стресом, доводе до нерегуларног рада срца.

Младићи који умиру изненада после хапшења, највероватније су жртве новог синдрома, сличног ономе од којег угину дивље животиње непосредно након што бивају ухваћене, изјавио је недавно шпански научник.

Сељес, лекар у мадридској болници "Грегорио Марањон" који је направио прву студију о евентауланом новом синдрому, дошао је до тог закључка пошто је проучио 60 случајева изненадне смрти после полицијског хапшења и упућивања у притвор.

"У трећини случајева смрт је наступила током хапшења, док је код две трећине случајева смрт наступила 24 часа после хапшења", истакао је Мартинес Сељес на годишњем састанку Европског удружења кардиолога.

У Сељесову студију су укључени само случајеви изненадне смрти код којих је у извештају о аутопсији искључена могућност погрешног лечења или историја претходне тешке болести.

Дванаесторица жртава су били наркомани, али је Мартинес Сељес изјавио да коришћење наркотика није могло да изазове изненадну смрт.

Џонатан Халперин, из медицинског центра "Маунт Синај" у Њујорку, који се није бавио истраживањем ове врсте, изјавио је да коцепт синдрома срчаног стреса изазван високим нивоом адреналина или неке друге хемикалије може да се сматра "разумном хипотезом".

"Сви знамо да је стрес лош за организам, а ово би могао бити стрес у екстремном виду", истако је Халперин.

Претпоставља се да особе доживљавају хапшење као велики стрес, што изазива неуобичајено висок ниво катехоламина који доводи до престанка рада срца а адреналин, ендогени хормон или катехоламин, јесте супстанца коју излучују надбубрежне жлезде и која делује на крвоток и рад мишића, изазивајући велико узбуђење и убрзан рад срца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару