Сексуално опредељење, боја коже, пол и ХИВ

Сида и даље у САД највише погађа мушкарце хомосексуалног и бисексуалног опредељења и жене афричког порекла. Процењује се да само у Америци више од 56.000 људи годишње открије да је заражено.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести, након анализе података потврдио је да смртоносни вирус најчешће напада мушкарце који имају сексуалне односе са мушкарцима, то јест МСМ групацију којој припадају хомосексуалци, бисексуалци и мушкарци који повремено сексуално опште са другим мушкарцима.

"Код око 72 одсто новозабележених случајева заражених мушкараца пренос вируса био је са мушкарца на мушкарца. На исти начин зарази се 81 одсто ХИВ позитивних белаца, 63 одсто црнаца и 72 одсто мушкараца хиспано порекла", наводи се у анализи Центра.

Током 2006. године, више од половине заражених било је хомосексуалног или бисексуалног опредељења, од којих су 46 одсто чинили белци, 35 одсто Американци афричког, а 19 одсто хиспано порекла.

Међутим, од укупног броја особа са ХИВ-ом чак 46 одсто су Американци афричког порекла .

"Алармантно је то што се међу зараженима налази велики број младих афричког порекла МСМ групације. Ти подаци указују на потребу сваке нова генерације за вештинама и знањем о превенцији током најранијег доба", истакли су стручњаци Центра.

Девојке и жене чиниле су 27 одсто нових случајева, од којих је 80 одсто заражено путем високоризичног сексуалног односа са мушкарцем.

Међу женским особама инфицираним ХИВ-ом 61 одсто чиниле су Американке афричког порекла, 23 одсто беле жене, а 16 одсто латиноамериканке.

Не постоји лек против ХИВ-а који се преноси телесним течностима попут крви, семене течности и мајчиног млека.

Најчешћи начин преноса је сексуални контакт, али до инфекције може доћи и коришћењем заражене игле, као и тренсфузијом.

"Американци афричког порекла чине 12 одсто становништва САД, али и 45 одсто заражених током 2006. године", наводи се у извештају Центра за контролу и превенцију болести.

У свету има 33 милиона инфицираних вирусом хумане имунодифицијенције, а умрло је 25 милиона.

Иако се коктелом лекова, инфекција може делимично контролисати, још не постоји вакцина или лек против ХИВ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару