Витамини и смањивање мозга

Код старијих особа повишен ниво витамина Бе12 може "заштитити" мозак од смањивања, тврде стручњаци. Дневна препоручена доза је два до три микрограма, а недостатак може изазвати озбиљне здравствене проблеме.

Истраживачи су резултате студије назвали задивљујућим, али су истакли да је неопходно прикупити још информација пре него што одлуче да препоручују узимање витамина Б12 против губљења мождане масе и потенцијалног погоршања памћења и мишљења.

У истраживању које су предводили Дејвид Смит и Ана Вогиацоглоу са Оксфордског универзитета у Великој Британији, особе које су имале ниво витамина Бе12 у горњој трећини, биле су шест пута мање подложне смањењу мождане масе него они чији се ниво тог витамина кретао у оквирима доње трећине.

Током истраживања испитано је 107 особа старости између 61 и 87 година којима је током периода од пет година једном годишње скениран можак да би се утврдила величина и узиман узорак крви да би се проверио ниво витамина Бе12.

Ниво витамина Бе12 свих учесника студије није излазио из оквира референтних вредности.

"Наша студија сугерише, али не доказује, да би променом количине витамина Бе12 могли да заштитимо мозак, а тиме спречимо и смањење когнитивних способности", истакао је Смит.

Према његовим речима, током студије није утврђено да ли витамински додаци исхрани могу да утичу на успоравање процеса смањења мождане масе, али да је у току истраживање о томе, а први резултати очекују се током 2009. године.

"Мислимо да је још рано да саветујемо људе да узимају витаминске додатке да би спречили смањење мождане масе. Оно што можемо да кажемо је да је боље одржавати ниво витамина Бе12 у близини горње референтне вредности", објаснили су аутори студије.

То се може постићи уношењем хране која је богата тим витамином попут млека и млечних производа, рибе, меса и житарица.

Витамин Бе12 учествује у изградњи црвених крвних зрнаца и изузетно је важан за процесе одржавања централног нервног система.

Недостатак може довести до анемије и неуролошких оштећења.

У развијеним земљама недостатак витамина Бе12 није чест, али је присутан код старијих особа због проблема са апсорпцијом тог витамина, а може се јавити и код вегетаријанаца због недовољног уноса намирница које га садрже.

Велики проблем имају становници неразвијених земаља, попут Индије у којој чак 70 одсто популације има низак ниво Витамина Бе12 у крви.

"Потребна су додатна истраживања о односу исхране и мозга и можданих функција, а нарочито деменције", напоменуо је Дејвид Смит.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару