Лекови против болова доступни младима

Седам одсто америчких адолесцената користи лекове против болова који нису преписани њима. Више од трећине тих младих људи, зависно је од лекова или их је злоупотребљавало, показало је истраживање америчких научника.

Злоупотреба лекова попут Викодина (Vicodin), Оксиконтина (OxyContin) и Перкодана (Percodan), постала је изузетно честа код младих, истакао је доктор Ли-Цу Ву са Универзитета Дјук у Северној Каролини.

Истраживање које је предводио доктор Ву, показало је да је 13 одсто средњошколаца завршних разреда користило лекове против болова који су били преписани неком другом.

Пре петнаестак година таквих "преступника" било је око шест одсто.

Да би боље разумели распрострањеност појаве и начине понашања тинејџера који користе туђе лекове против болова, доктор Ву и његове колеге процењивале су понашање више од две и по хиљаде младих старости између 12 и 17 година који су 2005. и 2006. године учествовали у националном истраживању о употреби дроге и здрављу.

Седам одсто анкетираних у протеклој години користило је у просеку два непреписана лека против болова, 38 дана.

Злоупотреба се дефинише као појава најмање једног симптома злоупотребе, попут проблема са законом или у школи због употребе лекова, али без знакова зависности.

Појединци се описују као зависни ако се уоче најмање три критеријума зависности, као што су потреба да се користи већа количина лека да би се остварио исти ефекат или појава симптома услед неузимања.

Међу тинејџерима који су користили непреписане лекове, код готово 7 одсто забележена је злоупотреба, више од 9 одсто било је зависно, а око 20 одсто је на путу да буде у првој или другој групи, показали су резултати студије.

Зависни адолесценти лекове су користили у просеку 3,9 различитих лекова током готово 87 дана у протеклој години, док су они код којих је забележена злоупотреба користили 2,7 лекова током просечних 56 дана годишње.

Млади који су на граници да постану зависни или умереније злоупотребљавају лекове, склони су депресији, користе алкохол и неретко им је потребна хитна медицинска помоћ.

"Зависност од јаких лекова против болова може се јавити и ако није било злоупотребе. Кад су у питању гранични случајеви, требало би их детаљније проучити, а требало би размотрити и класификацију симптома", закључили су аутори студије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару