Комарци бирају "жртве"

У циљу спречавања жуте грознице и маларије коју преносе инсекти, амерички научници дошли до закључака да комарци уз помоћ осетљивог чула мириса пре убода знају ко има "слађу крв", за убод.

Резултати истраживања америчких научника показали су да комарци уз помоћ свог веома осетљивог чула мириса још пре убода знају ко има "слађу крв", односно која им крв највише одговара за убод.

Тако комарци из групе људи бирају само оне чија им је крв прија, док појединци могу остати без и једног убода.

Професор ентомологије на Универзитету Флорида Џери Батлер сматра да је разлог за селекцију коју праве комарци хемијски састав мириса које испушта људско тело.

Батлеров истраживачки тим је у оквиру бројних посматрања установио јасне разлике између тестираних група: док неки људи више одбијају комарце и пролазе са тек неколико убода, друге особе привлачне ове инсекте задобијајући неколико стотина убода.

Батлер каже да женке комараца већ са велике удаљености препознају и најмање количине мирисних материја које тело испушта у ваздух.

"Женке комарца нарочито привлаче супстанце које њихов организам није у стању да произведе, али су им потребне за производњу јајашаца, као на пример витамин Б или холестерин", истиче ентомолог.

Угљендиоксид које издише човек и молекули мириса делују као мамац у ваздуху, комарац следи траг у цик-цак курсу све до самог "извора", а онда користи вид и рецепторе за топлоту док не пронађе праву особу.

Од висине преферираних супстанци у крви зависи да ли ће комарац убости одређену особу.

Мотив за овај истраживачки пројекат је боља заштита човека од инфективних болести које преносе инсекти, као што су на пример жута грозница и маларија. Што човек у угроженим подручјима буде ређе убоден то је мања вероватноћа да ће се заразити.

У пракси ће међутим потрајати извесно време док се на основу истраживачких резултата не буде развило ефикасно средство против комараца.

Батлер каже да док се не развије потпуно ефикасно средство против комараца може помоћи редовно купање, јер "сазрео" зној има велику привлачну моћ за комарце.

Tакође, Батлер препоручује опрез при коришћењу велике количине средстава за негу коже и мириса. Многи дезодоранси који треба да сузбију за инсекте привлачан зној делују на њих још примамљивије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару