Нова болест - интернет зависност

Шест сати непрекидног коришћења компјутера граница после које неко може да буде класификован као "зависник" и упућен на лечење. Широм света ничу специјализовани центри за лечење интернет зависника.

Област комуникација заувек је промењена појавом интернета и бројни стручњаци већ размишљају о могућим негативним појавама које је он са собом донео и како да те последице ублаже.

Експерти упозоравају да је једна од главних негативних појава повезаних са интернетом нова болест, коју називају "зависност од седења пред компјутерским екраном".

Здравствена служба у Кини сматра шест сати непрекидног коришћења компјутера за границу после које неко може да буде класификован као "зависник" и упућен на лечење. За то сада постоје и специјализовани центри, који ничу широм земље.

Психолози и психијатри су подељени - неки подржавају плиму установа за третман нове врсте "болести", али има и лекара који тврде да проблем није медицинске природе и да дуго седење пред компјутером не треба ни сматрати болешћу.

Јужна Кореја је међу првима масовно увела бежичне интернет везе - данас је у тој земљи 95 одсто домаћинства прикључено на широкопојасни интернет, и то врло јевтино.

"За зависност од интернета сте сигурно чули у вестима. Корисници интернета у центрима за видео игре понекад падну у несвест од исцрпљености и мањка воде у организму - умеју данима да играју игре на интернету, и притом недовољно једу и нередовно спавају. Овде такве клубове, тзв. играонице, зовемо и 'пушионице опијума 21. века'," изјавила је за Би-Би-Си доктор медијских наука на универзитету у Сеулу Хјун Јин Сио.

Влада у Сеулу је прихватила да је зависност од интернета озбиљан здравствени проблем у земљи - отворила је саветовалишта и покренула програме превенције, али резултати су ограничени, јер се култура интернета незадрживо шири пре свега међу младима.

На југу Кине забележен је и екстреман случај, када је један тинејџер подлегао повредама задобијеним након што га је претукао васпитач у центру за рехабилитацију зависника од интернета.

Дневник 'Чајна дејли' пише да је у Кини 10 милиона од укупно 100 милиона сталних корисника интернета развило неки облик зависности.

"У стручној литератури је јасно описано кави су симптоми апстиненцијалне кризе, тј. кад зависницима ускратимо коришћење интернета. Међу наведеним симптомима су раздражљивост, гнев, поремећен циклус сна", изјавио је водећи амерички психолог доктор Џералд Блок.

"Погледајмо из даљине - шта људи добијају од компјутера? Према једној теорији о разлозима појаве компулсивне зависности - кад људи користе интернет играјући игре 30, 40 или 50 сати недељно - они га користе из три разлога: пре свега је реч о усмеравању пажње, начину да се проводи време, друго - корисници тиме празне своју агресију или сексуалне импулсе, и треће - улога компјутера је да прави кориснику друштво", каже он за Би-Би-Си.

Блок додаје да корисник формира са компјутером однос као са другом особом и да оног тренутка кад му родитељ или шеф искључи компјутер, корисник губи три ствари одједном, те стога препоручује да се лечењу ове болести зависности приђе изузетно опрезно.

Он наглашава да у свету већ постоје удружења за лечење зависности од интернета по узору на 'Анонимне алкохоличаре' - групе бивших зависника од алкохола које су половином 20. века направиле револуцију у психолошкој терапеутској пракси.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару