Опасне наночестице

Захваљујући изузетно малим димензијама, наночестице могу да пробију природне одбрамбене баријере организма и тако озбиљно угрозе здравље. Заштитна опрема обавезна при руковању материјалима са честицама малих димензија, указују стручњаци.

Нанотехнологија, наука чије су поље деловања величине реда милијардитог дела метра, постаје све важнији сегмент индустрије.

Осим у медицини, нанотехнологија се користи у производњи спортске опреме, аутомобилских гума, електронских уређаја, средстава за заштиту од сунца, козметике, амбалаже за прехрамбене производе, одеће, дезинфекционих средстава, кућних апарата, премаза за спољне површине, боја и лакова.

Наночестице су величине од једног до 100 нанометара и иако су ранија истраживања на лабораторијским пацовима указивала да наночестице изазивају оштећење плућа, до сада није било конкретних доказа о штетности по људско здравље.

Кинески стручњаци, међутим, упозоравају да без одговарајуће заштитне опреме наночестице због своје минијатурности могу да пробију природне одбрамбене баријере организма, нарочито кроз контакт са оштећеном кожом, удисањем или уношењем преко хране.

У прилог томе говоре, нажалост трагични, случајеви документованог угроженог здравља ког људи.

Први документовани случајеви токсичности

Тим токсиколошких стручњака пекиншке болнице Чаојенг потврдио је да су седам младих Кинескиња доживеле трајно оштећење плућа, а две од њих су и умрле, пошто су месецима без одговарајуће заштитне опреме радиле у једној фабрици боја у којој се користе и наночестице.

Оболеле жене радиле су у фабрици између пет и 13 месеци, наносећи спрејом боју на полистиренске плоче, пре него што су им оболели дисајни органи, уз осип по рукама и лицу.

Стручњаци претпостављају да је до обољевања дошло због удисања паре и дима у којима је било наночестица, а настали су загревањем и сушењем полистиренских плоча.

Код оболелих жена утврђена је вода на плућима и срцу, што им је отежавало дисање и рад срчаног мишића.

Испитивањем њиховог плућног ткива и течности откривене су честице промера око 30 нанометара, које су одговарале онима коришћеним у материјалима са којима су радиле.

Када се једном нађу у плућима, наночестице је немогуће одатле одстранити, напомињу кинески стручњаци, тако да се стање преживелих пет жене није поправило и поред тога што више не раде са потенцијално токсичним материјалима.

Укупна вредност светског тржишта продуката у чијој производњи се користи нанотехнологија се за 2015. годину прогнозира на билион (хиљаду милијарди) долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару