Читај ми!

Председник РИК-а Владимир Димитријевић се састао са шефом ОДИХР-а

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић састао се са шефом Посматрачке мисије Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) Албертом Јонсоном, саопштено је из РИК-а.

У саопштењу се наводи да је састанак одржан 26. децембра, те да је председник РИК-а упознао представнике ОДИХР са основним информацијама о изборима за народне посланике Народне скупштине одржаним 17. децембра 2023. године.

Истакао је да је Републичка изборна комисија до сада примила 34 приговора, који су се односили на неправилности током гласања, а да је највећи број тих приговора сачињен према "унапред припремљеном шаблону".

Нагласио је да ће се поновно гласање на 34 бирачка места одржати у суботу, 30. децембра. 

Шеф Посматрачке мисије ОДИХР Алберт Јонсон је захвалио Републичкој изборној комисији на сарадњи и помоћи коју је Комисија пружила Посматрачкој мисији током ових избора. Изнео је очекивање да ће, према устаљеној пракси, у року од три месеца бити објављен Коначан извештај Посматрачке мисије ОДИХР о изборима одржаним 17. децембра, са препорукама за унапређење изборног процеса.

Димитријевић је обавестио и представнике Посматрачке мисије ОДИХР о дешавањима која су се десила током и након дана гласања. Истакао је да је по свим изазовима и пријављеним неправилностима на и испред бирачких места, изборна администрација реаговала и решавала према потреби, о чему је и обавештавао јавност на редовним конференцијама за медије, као и да су Министарство унутрашњих послова и надлежна тужилаштва пружали подршку раду локалних изборних комисија и бирачких одбора, где год је то било неопходно.

Изборни аналитичар Посматрачке мисије Олексеј Личковах се такође захвалио на сарадњи и на свој подршци коју је Републичка изборна комисија пружала представницима ОДИХР. Указао је на то да је у Прелиминарном извештају од 18. децембра констатован напредак у раду Републичке изборне комисије, уједно напоменувши да простор за додатни напредак постоји у областима које се тичу обука изборне администрације, едукације бирача и доступности изборног материјала бирачима који су особе са инвалидитетом.

Димитријевић је указао на то да је постојање посебног записника о посматрачима на бирачком месту прописано Законом о избору народних посланика, као могућност да представници посматрача изнесу своје примедбе.

Напоменуо је да овакво решење прописано као начин да се изађе у сусрет домаћим посматрачима, пре свега организацијама ЦРТА и ЦЕСИД, који су и приликом доношења новог изборног закона изнели захтеве да се омогући формално стављање примедби на евентуалне неправилности које примете на бирачком месту.

Указао је на околност да поједини представници домаћих и страних посматрача већ износе оцене спроведених избора, иако они још увек нису окончани, при чему дају своје личне оцене и пре објављивања коначних извештаја својих мисија, као и да се њихове оцене претежно односе на дешавања ван бирачког места.

Јонсон: ОДИХР труди да изнесе независне и непристрасне извештај

Коментаришући излагање Владимира Димитријевића, Алберт Јонсон је истакао да се ОДИХР труди да изнесе независне и непристрасне извештаје и да се свих ових година држи своје методологије у посматрању избора, као и да је ОДИХР у Прелиминарном извештају констатовао јако мали број крупнијих нерегуларности, у виду куповине гласова или вишеструког гласања од стране једног гласача, а да је гласање на 93 одсто бирачких места у Србији оцењено позитивно, као и да је, на самом почетку Прелиминарног извештаја, наведено да су избори у Србији генерално прошли глатко и без неких већих проблема и потешкоћа.

Правни аналитичар Посматрачке мисије Васил Вашчанка је изразио захвалност што је успостављен Регистар приговора, с обзиром на то да садржи сва поднета правна средства, да се редовно ажурира и да омогућује да се на прегледан начин прати статус предмета кроз различите фазе одлучивања.

Посебно је истакао чињеницу да се у Регистру приговора објављују и пресуде виших судова у поступцима на локалним изборима, с обзиром на то да те пресуде нису доступне на веб-презентацијама тих судова.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару