Читај ми!

Биро за координацију служби безбедности заседа данас у 15 часова, протест студената у Београду

Седница Бироа за координацију служби безбедности заказана је за данас у 15 часова, након синоћних инцидената испред Скупштине Београда, када су представници листе "Србија против насиља" покушали да уђу у зграду и са балкона се обрате грађанима, због чега је интервенисала и полиција. Студенти који протестују због, како тврде, "изборне крађе", најпре су блокирали улаз у зграду Министарства државне управе и локалне самоуправе, а затим и раскрсницу Бирчанониве и Улице кнеза Милоша. Потом су кренули у блокаду раскрснице Кнеза Милоша и Немањине, код зграде Владе Србије.

У синоћном протесту на позив листе "Србија против насиља" процесуирано је 38 особа, а осам полицајаца је повређено, од којих два теже. Током неколико сати учесници протеста били су окупљени око Скупштине Београда, а представници СПН-а покушали су да уђу у зграду и са балкона се обрате грађанима.

Неколицина окупљених покушала је на силу да уђе у зграду и том приликом поломила стакла на улазним вратима и околним прозорима.

Припадници полиције изнутра су блокирали врата и спречавали да се уђе у зграду, а бачен је и сузавац на окупљене.

Протест је окончан након што је полиција у потпуности рашчистила простор око Скупштине града.

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић упозорио је демонстранте да насиље на улицама главног града неће бити толерисано.

Синоћ је одржана хитна седница Савета за националну безбедност, после које је председник Србије Александар Вучић поручио да постоје докази да учесници насилног протеста нису били убачени, као и да постоје сведоци који су спремни да говоре да је све било припремано.

Листа “Србија против насиља“ је саопштила да је "режим показао своје право лице". Тврде да градским одборницима и народним посланицима није дозвољено да уђу у Скупштину града, да су послати хулигани да праве инциденте и да је на крају, како наводе у саопштењу, "Вучић на грађане који се буне због покрадених избора послао специјалне јединице које су примениле бруталну силу".

За данас у 15 сати заказана је седница Бироа за координацију служби безбедности са шефовима служби и тужиоцима о протестима и покушају демонтраната да насилно уђу у Стари двор.

С друге стране, студенти који од понедељка протестују испред седишта Републичке изборне комисије, тврдећи да су избори "покрадени", окупили су се на новом протесту испред Министарства управе и локалне самоуправе. Блокирана је раскрсница Немањине и Кнеза Милоша, код зграде Владе Србије, а претходно су у блокади били Улица кнеза Милоша код раскрснице са Бирчаниновом улицом и улаз у зграду Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Организатори протеста претходно су најавили блокаду Београда на две локације јер је, како су рекли, истекао рок да се одобри увид у бирачки списак. 

Начелник Управе полиције Ивица Ивковић међутим поручује да се блокада државних институција и мостова “неће толерисати“.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару