Читај ми!

Протест опозиције у Новом Пазару – три странке траже проверу резултата

Опозиција коју чине Угљанинова Странка демократке акције, Грађански покрет Санџака и Зукорлићева Странка правде и помирења траже од новопазарске Градске изборне комисије проверу резултата избора на локалу због сумње у, како кажу, крађу гласова. Све три странке су се огласиле наводећи да сумњају да се у више од 1.000 поништених листића налази велики број опозиционих гласова. Доводе у питање и веродостојност неколицине записника са биралишта. Са друге стране, Санџачка демократска партија блиска Расиму Љајићу већ је прогласила победу и тврди да је све регуларно. Љајић наводи да ће са коалиционим партнерима формирати власт у Новом Пазару. Победу је током синоћњег протеста прогласила и опозиција.

Опозиција наводи да постоји значајна разлика у броју гласова Санџачке демократске партије на парламентарним и локалним изборима, која износи скоро 3.900 гласова, без гласова Срба.

Три опозиционе листе би могле да оформе нову скупштинску већину од 24 одборника, уколико ГПС добије други мандат. Незванично, недостаје 300 гласова. Такође, и да докажу поменуту значајну разлику, у супротном, Угљанин ће остати без одборника.

Један од разлога протеста је и што је Градска изборна комисија одбила захтев опозиције да имају увид у целокупан изборни материјал.

Шта све опозиција замера ГИК-у

"Интересује нас гдје су нестала четири џака са гласачким листићима, који су се изненада појавили из једног аутомобила у три ујутру. Ја сам био очевидац овдје испред градске изборне комисије. Све то указује да је нарушена изборна воља грађана Новог Пазара", тврди Един Нумановић, потпредседник ССП.

Ханади Хајдиновић из СДА, каже да се овде не ради о сукобу једне партије против друге.

"Овдје се брани изборна воља свих грађана, без обзира за коју су странку гласали", истиче Хајдиновићева. 

Един Зећировић, носилац листе ГПС, наводи да је математичка формула јасна.

"Шта се десило? Они су прекрајали бирачке спискове по старом закону. Односно, крали су изборни резултат по закону до 2022. Промјенио се закон, они нису сазнали за то, па нису довољно прекројили спискове", сматра Зећировић.

Сва објашњења на сајту Завода за статистику

Из Градске изборне комисије поручују да не постоји могућност увида у комплетан материјал. Подвлаче да су се обратили Републичкој изборној комисији где им је речено да начин обрачуна није нов и да се сва објашњена налазе на сајту Завода за статистику.

"Начин на који се ово обрачунава, ја морам да кажем да је ово обрада Републичког завода за статистику и нема никакве везе са Градском изборном комисијом. Дакле, то вече се овде налазило седам радника Републичког завода за статистику, који су уносили податке, али углавном то је Донтов систем највећег коефицијента", објашњава Радослав Милић, председник ГИК-а. 

Током вечери након избора усвојени су прелиминарни резултати локалних избора, према којима СДП има већину од 24 одборника са коалицијом напредњака, социјалиста и радикала који имају пет одборника.

Резултати су усвојени већином гласова десет према шест. Три опозиционе партије, које су освојиле мандате, биле су против.

СДП: Нова власт у рекордном року

"Нико од чланова бирачког одбора није дао нити једну примедбу на записник. Међутим, након објављивања резултата и јасне победе наше листе кренули су напади на нас и позивање на немире. Санџачка демократска партија је већ у преговорима са нашим традиционалним коалиционим партнерима СНС и верујте да ће нова власт бити формирана у рекордном року", поручује Дадо Мелајац из СДП-а.

Првобитни план опозиције био је да протест буде одржан испред Градске управе. Премештен је, јер су на том простору у исто време попунили били симпатизери Санџачке демократске партије. Оба окупљања обезбедјивале су полицијске снаге.

Опозиција је заказала нову протестну шетњу за четвртак.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару