Читај ми!

ОЕБС: Грађани могли да бирају између алтернативних политичких опција, кампању обележила оштра подељеност

Међународни посматрачи су саопштили да "иако су на ванредним изборима у Србији бирачи заиста могли да бирају између алтернативних политичких опција и претежно су поштоване слободе изражавања и окупљања, притисак на бираче, као и преовлађујуће учешће председника и системска предност владајуће странке, нарушили су уопштено гледано изборни процес", саопштио је ОЕБС.

Заједничка посматрачка мисија Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), Парламентарне скупштине ОЕБС-а, Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) и Европског парламента (ЕП) установила је да "постоји адекватан правни оквир за спровођење демократских избора".

Међутим, како наводе, постоји и даље велики број питања које треба решити, а посматрачи су током ових избора констатовали да "постоји злоупотреба јавних ресурса, одсуство раздвојености између вршења јавне функције и спровођења активности током кампање, застрашивање и притисак на бираче, укључујући и случајеве куповине гласова".

"Иако су избори технички били добро организовани, одвијали су се усред друштвено и политички подељеног контекста", рекао је Рејнхолд Лопатка, специјални координатор и лидер краткорочне мисије посматрача ОЕБС-а.

Како наводе, изборним процесом "доминирало је преовлађујуће учешће председника, а употреба његовог имена од стране једне од изборних листа, заједно са пристрасним медијским извештавањем, допринела је неравнотежи на политичком терену".

"Јучерашњи избори су се одвијали у контексту велике поларизације и интензивног надметања између супротстављених политичких програма. У периоду пред изборе, чули су се бројни примери забринутости због застрашивања и узнемиравања грађанских активиста, бранитеља људских права и новинара", истиче се у саопштењу.

"Гласачи у Србији су још једном позвани на изборе, чиме је нажалост потврђено постојање 'културе ванредних избора', која доводи до неравноправних услова и политичке инструментализације изборног циклуса. Ово додатно подрива поверење јавности у демократске институције и изборни процес. Превремено прекидање парламентарних мандата, такође спречава правилан рад парламената на темељној и инклузивној припреми закона, као и позивање представника извршне власти на одговорност, што је кључно за парламентарну демократију", навео је Стефан Шенах, шеф делегације ПССЕ.

"Изборни дан протекао мирно"

Додаје се да је око 6,5 милиона уписаних бирача могло да гласа на јучерашњим изборима.

"Изборна администрација је била ефикасно и транспарентно припремљена за дан избора, с обзиром на изазове услед кратког рока и чињенице да су се локални и покрајински избори одржавали истог дана", истиче се у саопштењу.

Међутим, како напомињу, "често одржавање ванредних избора у последњих неколико година нарушава поверење у демократске институције земље".

"Изборни дан је свеукупно протекао мирно, али је уочено неколико процедуралних недостатака, укључујући честе случајеве гужве на биралиштима, кршење права на тајност гласања, и бројне случајеве групног гласања", наглашава се у саопштењу.

"У Србији су се одржали трећи парламентарни избори за мање од четири године, а учесталост одржавања избора нарушава поверење јавности у демократски процес и институције које њиме управљају, а изборну кампању је обележила крајња подељеност", рекла је Фарах Карими, шеф делегације ПС ОЕБС-а.

Додаје се да је "изражена забринутост у вези са слободом говора, као и односом према активистима, особама из ЛГБТИ заједнице, браниоцима људских права и новинарима, који су били изложени застрашивању и узнемиравању".

ОЕБС наводи да је "доминантна присутност председника у кампањи упркос чињеници да он није био кандидат на јучерашњим изборима обезбедила је његовој странци неоправдану предност".

"Осим тога, и даље нису решене раније препоруке о унапређењу надзорних механизама и увођењу ограничења трошкова у кампањи, чиме се смањује транспарентност и повећава могућност прекомерних трошкова у кампањи, а то даље потенцијално нарушава шансе опозиције", наведено је у саопштењу.

"Изборна кампања одвијала се у контексту актуелног агресорског рата Русије против Украјине. Манипулација начинима и изворима информисања остаје разлог за забринутост у Србији, иако то није била главна тема на овим изборима“, рекао је Клемен Грошељ, шеф делегације Европског парламента.

"Смањен интензитет политичке дебате, притисак на бираче, нагласак на дискредитовању личности супарника, оштра реторика коришћена током кампање и свеукупни политички живот у Србији, све су веома забрињавајући елементи", додао је Грошељ.

Како се наводи, "иако Србија има велики број медија који су извештавали о свим кандидатима у складу са законом, услед велике поларизације и снажног утицаја власти на многе медије смањена је могућност представљања разноликости мишљења".

"Истовремено је у оквиру медијског извештавања присуство владајућих странака било доминантно као и позитивно извештавање о председнику. Надзорно тело задужено за електронске медије није било ефикасно у спречавању кршења прописа током изборног периода", навео је ОЕБС.

"Посматрачи забележили бројне случајеве вербалних увреда на рачун новинара од стране јавних функционера"

Посматрачи су, додаје се, исто тако забележили "бројне случајеве вербалних увреда на рачун новинара од стране јавних функционера, као и случајеве координисаних напада на новинаре од стране провладиних медија".

"Иако су власти у Србији ефикасно организовале изборе с обзиром на то да није било много времена, чињеница да опозиција нема приступ медијима и да не постоји стварно аналитичко извештавање утичу на могућност бирача да изаберу на основу информисане одлуке“, рекао је амбасадор Алберт Јонсон, шеф мисије за посматрање избора ОДИХР-а.

"Недостају мере које ће спречити злоупотребу јавне функције и ресурса, а у пракси је граница између дужности у оквиру функције и активности у кампањи постала нејасна", нагласио је Јонсон.

Међународна мисија за посматрање избора током ванредних парламентарних избора у Србији имала је укупно 361 посматрача из 45 земаља. ОДИХР мисија имала је укупно 254 стручњака, дугорочних и краткорочних посматрача, Парламентарна скупштина ОЕБС-а укупно 71 посматрача, ПССЕ 23 и ЕП укупно 13 посматрача.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару