Читај ми!

Дачић: Желимо да наставимо сарадњу са СНС-ом; Јовановић (НАДА) за тромесечну техничку сарадњу са опозиоционим листама

Председник СПС-а Ивица Дачић поручио је да након избора 17. децембра коалиција коју предводи жели да настави сарадњу са СНС-ом, а да је на напредњацима да се изјасне да ли желе да наставе сарадњу са социјалистима. За председника Новог ДСС-а Милоша Јовановића једина тема су промене и поручује да је на републичком нивоу могућа само сарадња са другим опозиционим листама и то само "тромесечна техничка сарадња".

Десет дана пред изборе лидер СПС-а Ивица Дачић (ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ) и председник Новог ДСС-а и један од лидера коалиције НАДА др Милош Јовановић (ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ) укрстили су ставове у “Дијалогу“ у Јутарњем програму РТС-а.

Дачић је рекао да то што је назив листе "ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ" показује шта су њихови политички циљеви – премијерско место ако освоје довољно гласова за то.

"И прошле године смо подржали Вучића за председника, али позиционирали смо се тако да нисмо исто као и СНС и да имамо различите политичке циљеве. Ако ми освојимо довољан број гласова за то, ако народ тако мисли, ако им се допада оно што ја говорим, онда сам ја тај кандидат као председник коалиције", поручио је Дачић.

Каже и да његова коалиција жели да настави сарадњу са СНС-ом, али и да је за СНС питање да ли желе да наставе сарадњу са коалицијом око СПС-а.

С друге стране, Милош Јовановић каже да су за коалицију НАДА једина тема промене до којих треба доћи после избора, а да би, у случају да из те коалиције буде долазио премијер, он био кандидат за ту позицију.

"Промене су неопходне да се десе и све што није актуелна власт долази у обзир, али на политичкој основи", поручио је Јовановић истичући да је актуелно стање неодрживо и да имамо "потпуни слом косовске политике".

Касније током разговора, Јовановић је ипак рекао да је на београдском нивоу могућа постизборна сарадња са проевропским листама, али да је на републичком нивоу могућа само "тромесечна техничка сарадња" током које би се "ослободили медији".

Бурна расправа о политици према КиМ

Милош Јовановић је рекао да се од Београда де факто тражи признање Косова као независне државе, као и да је то предвиђено француско-немачким споразумом и да се налази у Охридском споразуму.

На то је реаговао Ивица Дачић, рекавши да то није тачно и да је тачно дефинисано шта Србија није прихватила, односно да “увек постоје ствари из којих се изузимате“.

Вучић је рекао да је признање Косова де факто и де јуре неприхватљиво, као и столица у УН, рекао је Дачић.

Дачић је нагласио и да је ДСС био на власти када је једнострано проглашена независност 2008. године.

Јовановић је одговорио да је то био једностран потез који се могао спречити само да је послата војска, наводећи да је у то време био саветник за међународноправна питања.

"Ми смо од 2008. године отишли у опозицију, зато што су тада били избори. Ја мислим да је и тада патриотски већи део Србије изабрао патриотску власт. Господин Дачић је отишао са Борисом Тадићем, легитимно, не улазимо у то. Али од тада је почела се води политика одбране Косова, где се Косово и Метохија брани само у мери у којој нас то неће посвађати са Западом“, рекао је Јовановић.

Указао је на реконфигурацију УНМИК-а 2008, измештање преговора из Уједињених нација у Европску унију, отпочињење техничког дијалога, признање косовске личне карте.

“Господине Дачићу, ви сте ставили параф на Бриселски споразум и укинули смо наше правосуђе на северу, повукли цивилну заштиту“, рекао је Јовановић.

Дачић је указао да се у Бриселском споразуму признање не спомиње, већ да се предвиђа да се институције Србије замене институцијама српског народа у оквиру ЗСО и приштинских институција где Срби учествују и да друге намере нема.

Дачић је рекао и да је ДСС оличење највеће преваре јер “ће они да се послуже са оваквим причама, да гласа неко ко је као просрпски глас, а да они касније направе власт са антисрпским странкама“.

Јовановић је констатовао да је то што је ДСС 15 година у опозицији показатељ принципијелности, док је Дачић рекао да то није тачно, већ да су у опозицији јер нико није хтео с њима у коалицију.

О односу према ЕУ

На питање шта ће се десити ако Охридски споразум постане део поглавља 35, Дачић одговара да није реално да се то деси, јер Србија није прихватила споразум, као и да европске интеграције подразумевају националне државне интересе код сваке државе.

Јовановић се, с друге стране, залаже за редефинисање односа према Бриселу.

“Ми знамо од 2008. године да је услов за наше чланство да прихватимо сецесију наше јужне покрајине. И зато ми сматрамо у српској коалицији НАДА да треба редефинисати наш однос према ЕУ. Људи, доста је с том причом да ЕУ нема алтернативу”, рекао је Јовановић додајући да се залаже за сарадњу са ЕУ без чланства и да "само Србија нема алтернативу".

Расправу Ивице Дачића и Милоша Јовановића можете погледати у видеу на почетку текста.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару