Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 26

РИК: Измене у бирачком списку могуће до 1. децембра; Покрајинска изборна комисија прогасила још две изборне листе

Двадесет шести дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији. У поноћ је истекао рок за предају изборних листа, а 1. децембар је крајњи рок за утврђивање збирне листе за изборе 17. децембра. До сада је за парламентарне изборе проглашено 15 листа.

ГИК прогласио изборну листу Чедомир Јовановић - Мора другачије

Градска изборна комисија прогласила је вечерас изборну листу "Чедомир Јовановић - Мора другачије", коју је за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 17. децембар, поднела Група грађана Чедомир Јовановић - Мора другачије.

На седници је усвојено и Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред изборне листе број 14. Чедомир Јовановић - Мора другачије, саопштено је из Секретаријата за информисање Града Београда.

Градска изборна комисија одбила је, као неоснована, два приговора бирача.

Опширније Краће

РИК донела одлуку о почетку и завршетку гласања на бирачким местима у иностранству

Републичка изборна комисија донела је одлуку о одређивању времена почетка и завршетка гласања на бирачким местима у иностранству, па ће гласање у Канади, Португалији, САД и у Уједињеном Краљевству бити обављено 16. децембра од 7.00 до 20.00 часова, док ће се на осталим бирачким местима одржати дан касније, као и у Србији.

Због разлике у временским зонама одлучено је да се у четири државе гласање обави дан раније него у Србији, док ће на свим осталим бирачким местима, укупно 81, гласање бити обављено 17. децембра од 7.00 до 20.00 часова. Како је речено, резулати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштавати пре завршетка гласања у Србији.

На седници у недељу РИК је одлучила да прихвати листу бирачких места у иностранству коју јој је предложило Министарство спољних послова Србије, тако да ће се на изборима за народне посланике у Скупштини Србије гласати на рекордном 81 бирачком месту у иностранству.

Опширније Краће

РИК прогласила још две изборне листе

Републичка изборна комисија прогласила је изборне листе др Бранимир Несторовић "Ми - Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић", и "Србија на Западу - Да се струка пита", за предстојеће изборе заказане за 17. децембар.

На седници је констатовано да је листа са 101 кандидатом, коју је поднела група грађана "МИ - Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" испунила услове у погледу заступљености полова и да је уз ту листу приложена законом прописана и правно ваљана документација.

Утврђено је да је та листа подржана са 10.104 правно ваљаних потписа.

Републичка изборна комисија је на седници одржаној у недељу наложила изборној листи "Србија на Западу - Да се струка пита" да отклони недостатке услед којих није могла да буде проглашена, односно да достави најмање 584 недостајућих правно ваљаних изјава бирача који подржавају изборну листу.

Како је речено, заступник подносиоца изборне листе је благовремено доставио изјаве бирача који подржавају изборну листу и списак бирача, а утврђено је да је достављено 912 ваљаних изјава бирача.

Опширније Краће

Милица Ђурђевић Стаменковски: Нека 17. децембар буде празник српског ината

Предизборне поруке Национално окупљање шаље из Власотинца.

"Нека 17. децембра буде празник тог српског ината када ћемо ми да покажемо национални отпор Бриселу, када ћемо да покажемо наш национални отпор Аљбину Куртију. И када ћемо да покажемо наш одговор и осталима који овде након окупације покушавају да поново узурпирају нашу земљу“ рекла је Милица Ђурђевић Стаменковски из странке /"МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ".

Опширније Краће

Покрајинска изборна комисија прогасила две изборне листе

Покрајинска изборна комисија је на седници одржаној 27. новембра 2023. године донела Решење о проглашењу Изборне листе НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР.ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ под редним бројем 10, коју је за изборе за посланике у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, расписане за 17. децембар 2023. године поднела НАРОДНА СТРАНКА.

Покрајинска изборна комисија донела је и Решење о проглашењу Изборне листе МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери под редним бројем 11, коју је поднела КОАЛИЦИЈА: МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери.

Комисија је такође донела и Закључак о отклањању недостатка Изборне листе ВОЈВОЂАНИ -  Лига социјалдемократа Војводине - ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш као и Закључак о отклањању недостатака Изборне листе Саша Радуловић (Доста је било - ДЈБ) - Борис Тадић ( Социјалдемократска странка-СДС) - Ана Пејић (Отете бебе) - Добро јутро Србијо, подносиоцима изборних листа кандидата за посланике у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, за изборе расписане за 17. децембар 2023. године.

Опширније Краће

Тадић: Наступамо отворено и искрено пред грађанима Србије

Председник Социјалдемократске странке Србије (СДС) Борис Тадић изјавио је да листа "Добро јутро, Србијо", чији је СДС део, на предстојећим изборима наступа потпуно отворено и искрено пред грађанима Србије, саопштила је СДС.

"Имамо велико искуство у политици. Ми смо људи који су се борили против криминала, против корупције. Знали смо шта су црвене линије у спољној политици према великом свету. Доводили смо инвестиције, свако на свој начин. Имали смо различита мишљења, ми нисмо странка људи који имају истоветно мишљење о свему али не лажемо, не варамо", рекао је Тадић.

Опширније Краће

Зеленовић: Да завлада ред у економији и да обуздамо инфлацију

Коалиција Србија против насиља кампању наставља у Шапцу.

"Само да 17. децембра сви грађани Шапца и грађани целе Србије изађу и гласају за Србију против насиља, да завлада ред у економији и да обуздамо инфлацију и да онда за годину или две кад се нормализује друштво и ослободе медији имамо нормалне изборе на којима ћемо се такмичити са нашим политикама. Ја верујем да је то могуће. Позивам све Шапчане, све грађане овог краја Србије да гласају за листу под бројем 7 Србија против насиља", каже Небојша Зеленовић са листе "СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ".

Опширније Краће

СВМ се залаже за очување мађарског језика и културе 

"Колико је заправо Тамаши место где се и даље чува култура традиција али наравно и матерњи језик нажалост без обзира на могућности које Србија пружа тренутно нема ученика у школи али ми радимо и даље на томе захваљући породицама да деца ипак пренесу пламен специфичности Мађара који живе овде", каже Елвира Ковач из странке "САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ” 

Опширније Краће

Танасковић и Видовић разговарале са пољопривредницима у Кораћици

Чланица Председништва СНС Јелена Танасковић и кандидаткиња са листе "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-Београд не сме да стане“ Весна Видовић, посетиле су пољопривредно домаћинство Горана Радојевића из Кораћице и том приликом разговарале са окупљеним пољопривредницима.

"Имала сам велико задовољство да попричам са свима њима, да видим шта је то чиме су задовољни, шта је то што би евентуално желели да промене, јер ми смо ту због њих, ми смо ту за њих. У једном отвореном разговору, дискусији, са свим отвореним питањима, где можемо и како да унапредимо нашу будућу сарадњу, јер Београд и Србија неће стати и не смеју да стану и зато вас позивам да 17. децембра сви заједно изађемо на изборе и да ово што смо започели, завршимо до краја, јер смо на правом путу са свим инфраструктурним пројектима и свим што радимо да направимо и Кораћицу и Младеновац и Београд и Србију, правим местом за живот свих нас“, поручила је Танасковић.

Видовић је нагласила да је политика Српске напредне странке једнака брига о свим грађанима и да зато подједнако улажемо у свако београдско насеље, у свако село, у сваку општину. Много тога смо урадили за пољопривреднике како у Србији, тако и у Београду и наставићемо да радимо још више јер Београд и Србија не смеју да стану.

Опширније Краће

Зукорлић: Залажемо се равномерни регионални развој Србије

Носилац листе Уједињени за правду СПП-ДСХВ" Усаме Зукорлић рекао је да ће се ова листа залагати за равномерни регионални развој Србије.

"Сматрамо да Србија треба да буде развијена у свим њеним регионима", рекао је Зукорлић, саопштили су данас из СПП.

Зукорлић је истакао да сваки регион Србије заслужује да има своје капиталне пројекте, нарочито инвестиције из приватног бизниса.

"Зато је важно да велике фабрике дођу до свакога дела Републике Србије, запосле народ, да би народ остао да живи на свом подрућју. Равномерни регионални развој ће допринети напретку Србије у пуном смислу и зато као странка и као листа се залажемо за ту врсту политике", поручио је Зукорлић.

Опширније Краће

Из Коалиције СПС-ЈС-ЗС поручују: Србија је после 5. октобра земља пропуштених прилика и изневерених очекивања

"Циљ Социјалистичке партије Србије је да осигура стабилност и сигурност нашег народа и зато очекујемо победу на предстојећим изборима, заједно са Српском напредном странком“, поручио је данас Ивица Дачић, председник Социјалистичке партије Србије на централној конвенцији Коалиције СПС-ЈС-ЗС, одржаној у Београдској арени у присуству 20 хиљада људи.

Опширније Краће

Јеремић: Гласајте за Народну странку ако хоћете да будете сигурни да Србија неће признати "Косово“

Носилац листе "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи" Вук Јеремић позвао је грађане да на изборима 17. децембра гласају за Народну странку ако хоће да буду сигурни да ће Србија сачувати достојанство и да неће признати такозвано Косово.

"Гласајте за Народну странку ако желите да Србију воде другачији људи са другачијом визијом, другачијим биографијама и другачијим моралним компасом", рекао је Јеремић.

"Ако желите да сачувате здравље, живот наших људи, земље и река, ако желите да мењате систем у Србији, тада вам је најсигурнији избор број 11 и листа ‘Народна страка – Сигуран избор. Озбиљни људи’", додао је Јеремић.

Фото Народна Странка
Опширније Краће

НАДА: Залажемо се за промену изборног система

Српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС поручила је на трибини у Зајечару да се залаже за промену изборног система.

Председник Новог ДСС-а и један од лидера коалиције Милош Јовановић рекао је да би та коалиција омогућила да се гласа за представнике од локала, па до Народне скупштине по имену и презимену.

"Да коначно грађани ове земље знају за кога гласају и кога шаљу у Скупштину града или Скупштину Србије", рекао је Јовановић наводећи да би онда и кандидати имали већу одговорност пред грађанима, саопштила је Информативна служба коалиције НАДА.

Опширније Краће

РИК: Закључење бирачког списка 1. децембра, до тада могуће промене

Грађани могу до 1. децембра, када се закључује бирачки списак за изборе 17. децембра, да поднесу захтев општинској или градској комисији за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку.

Према Роковнику за вршење изборних радњи у поступку избора за народне посланике Републичке изборне комисије (РИК), рок за доношење решења о закључењу бирачког списка и утврђивању укупног броја бирача је 1. децембар.

Решење о закључењу бирачког списка РИК ће доставити 2. децембра, после чега се објављује у Службеном гласнику, а оверени изводи из бирачког списка РИК-у се достављају до 3. децембра у поноћ.

После 1. децембра захтев за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку може се поднети Министарству државне управе и локалне самоуправе од 2. до 13. децембра у поноћ, а Министарство измене мора послати РИК-у до 14. децембра у поноћ.

Одлука о утврђивању броја гласачких листића који се штампа мора бити донета 24 сата од доношења одлуке о објављивању укупног броја бирача.

Позиви за гласање морају се доставити најкасније 11. децембра, као и изборни материјал за бирачке одборе у иностранству, док се локалним изборним комисијама материјал доставља до 12. децембра, а бирачким одборима до 15. децембра.

Подносиоци проглашених листа имају рок до 9. децембра да доставе предлоге за именовање члана и заменика члана и за проширени састав Републичке изборне комисије и за проширени састав локалне изборне комисије.

Подношење пријава за посматрање избора за домаће посматраче отворено је до 9. децембра, а за стране посматраче до 6. децембра.

Рок за подношење изборних листа за ванредне парламентарне изборе 17. децембра истекао је у поноћ, али се листе могу повући или кандидати изоставити са проглашене листе до дана утврђивања збирне изборне листе, односно до 1. децембра.

Предизборна тишина почиње да тече 14. децембра у поноћ и траје до 17. децембра у 20 часова, односно до затварања бирачких места.

Опширније Краће

Угљанин: Хоћемо да сиђемо у народ и да објаснимо да свако има право гласа

Председник Странке демократске акције Санџака Сулејман Угљанин изјавио је да представници те странке желе да оду у народ како би разговарали са људима и објаснили им да свако има право гласа.

"Хоћемо да сиђемо у народ да разговарамо са људима и да објаснимо да свако има право на глас", рекао је Угљанин.

Додао је да сваки глас значи један живот и да сваки глас значи "један суверенитет".

Опширније Краће

Гујон и Николић посетили седмочлану породицу Добрић

Кандидати на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Арно Гујон и Милица Николић, посетили су вишечлану породицу Добрић, која има петоро деце.

Како се наводи у саопштењу Српске напредне странке, Гујон и Николић су истакли да је породица основ и стуб сваког друштва, па самим тим и државе Србије и да зато држава брине о свакој породици у Србији.

Гујон је рекао да је у протеклом периоду стабилна и јака Србија омогућила финансијску помоћ и подршку породицама, младим брачним паровима, трудницама и породиљама, деци.

"Имамо снаге, воље и енергије да наставимо да гурамо Србију напред. Наставићемо, али за то нам је потребна подршка нашег народа", поручио је Гујон.

Фото: СНС
Опширније Краће

Шешељ: Одбацити сваки предлог који предвиђа независност Косова

Србија мора да одбаци сваки предлог споразума који предвиђа независност Косова, поручио је Александар Шешељ, кандидат за народног посланика на листи Српске радикалне странке у Лесковцу.

“Ја хоћу да вам кажем да ће Српска радикална странка, након ових избора, у власти или у опозицији, бити чврста препрека прихватању и француског, и немачког, и било којег другог плана који не види Косово и Метохију као саставни део Србије“, рекао је Шешељ.

Истиче да је “морална обавеза сваког Србина да се никад не помири са независношћу такозване републике Косово“. 

Опширније Краће

Обрадовић: Исправићемо неправду према пензионерима, гарантујемо нове мере

На конференцији за медије у Чачку представљене су мере Српског покрета Двери за побољшање услова и квалитета живота пензионера, саопштено је из те странке.

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић поручио је да најстарији суграђани “спадају у највеће жртве актуелне власти“.

“Посебно су угрожени они наши најстарији суграђани са минималним пензијама којима је минимална потрошачка корпа потпуно недоступна. За државу су невидљиви њих преко 150.000 у Србији који немају никаква примања у старости, а посебно они који живе на селу и посебно жене са села. Држава недовољно обраћа пажњу на старачка и самачка домаћинства којима је потребна редовна здравствена и социјална заштита“, рекао је Обрадовић.

Председница Форума пензионера Српског покрета Двери Радмила Живковић поручила је да је прва асоцијација на реч пензионер у Србији - сиромаштво, болест и понижење.

Изборна листа под редним бројем 4 – Национално окупљање – Двери –Заветници најављује да ће “исправити неправде“ које је пензионерима, истичу, нанела актуелна власт.

“Најпре, биће им у више месечних рата враћени сви отети делови пензија. Биће укинут онај крајње дискриминаторски члан закона према којем онај ко има навршених 40 година радног стажа, али није испунио старосни услов за пензију, добија трајно умањење пензије. Таква неправда мора бити хитно исправљена. Свако следеће повећање пензија и њихово усклађивање са растом трошкова живота неће бити исто за све, већ ће пензионери са ниским пензијама добијати веће повећање. Коначно, сви они који немају никаква примања у старости добиће социјалну пензију од државе“, истиче се у саопштењу.

Опширније Краће

Неколико листа чека на проглашење

У поноћ 26. новембра је истекао рок за предају изборних листа за учешће на изборима, који ће бити одржани 17. децембра, а Републичка изборна комисија је до сада прогласила 13 изборних листа.

РИК је наложио неким листама, међу којима и изборној листи "Чедомир Јовановић – Мора другачије", да у року од 48 сати отклоне недостатке који су сметња за њихово проглашење, односно недостајући број потписа подршке бирача.

Такође, РИК је наложио и коалицији "Доста! Европски пут" и изборној листи "Руска странка – Слободан Николић" да у истом року отклоне недостатке због којих није било могуће њихово проглашење, као и изборној листи "Србија на Западу да се струка пита". Пета листа која треба да отклони недостатке јесте листа "Албанска демократска алтернатива – Уједињена долина", тако што ће у том року доставити још 739 правно ваљаних потписа.

У случају да у предвиђеном року наведене листе не отклоне недостатке, неће бити проглашене.

Проглашење чека и листа Групе грађана "Ми – Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" која је вечерас предала потписе за учешће на изборима, као и Коалиција Руски мањински савез чији је носилац Павле Бихали, а листу, према његовим речима, чине Српско-руска партија Вукови и Српско-грчки покрет.

Републичка изборна комисија прогласила је до сада тринаест листа:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – Српска коалиција НАДА – Нoви ДСС – ПОКС – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – Саша Радуловић (ДЈБ) - Борис Тадић (СДС) - Ана Пејић (Отете бебе).

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио изборну листу "Александар Вучић - Војводина не сме да стане". Проглашена је и листа "Ивица Дачић – премијер Србије", затим листа "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка", као и листа "Руска странка - Срби и Руси браћа заувек!". ПИК је прогласио и листе коалиције НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, листу коју је поднео Савез војвођанских Мађара, као и листу "Србија против насиља" коју је поднела коалиција "Србија против насиља". Проглашене су и листе Томислав Жигманов – Уједињени за правду – Демократски савез Хрвата у Војводини, Усаме Зукорлић – Странка правде и помирења – Бошњаци Санџака и Чедомир Јовановић – Војводина мора другачије.

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

недеља, 25. фебруар 2024.
10° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво