Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 24.

Дачић у Ужицу: Циљеви СПС-а чврсти; Тепић: Србија са њима на власти неће стати у насиљу и корупцији

Двадесет четврти дан кампање за локалне и парламентарне изборе у Србији. У недељу у поноћ истиче рок за предају листа, а најкасније до 1. децембра је рок да се утврди збирна листа за изборе 17. децембра. До сада је проглашено 12 листа.

Дачић у Ужицу: Циљеви СПС-а чврсти; Тепић: Србија са њима на власти неће стати у насиљу и корупцији Дачић у Ужицу: Циљеви СПС-а чврсти; Тепић: Србија са њима на власти неће стати у насиљу и корупцији

ГИК прогласио листу "Добро јутро Београде" за београдске изборе

Градска изборна комисија је усвојила решење о проглашењу изборне листе број девет – "Саша Радуловић (Доста је било - ДЈБ) - Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка - СДС) - Ана Пејић (Отете бебе) - Добро јутро Београде", коју је за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 17. децембар, поднела Коалиција Доста је било (ДЈБ)–Социјалдемократска странка (СДС).

ГИК је у наставку седнице усвојио и решење о одбијању проглашења изборне листе под називом "Доста! Европски пут – Зоран Илић нови градоначелник Београда“, коју је за изборе за одборнике Скупштине града Београда поднела коалиција "Доста! Европски пут", као и о одбијању предлога да утврди да ова изборна листа има положај изборне листе националне мањине, наводи се у саопштењу ГИК-а.

Опширније Краће

ПИК-у предата изборна листа "Чедомир Јовановић – Војводина мора другачије"

Покрајинска изборна комисија примила је изборну листу "Чедомир Јовановић – Војводина мора другачије" коју је поднела Група грађана Чедомир Јовановић – Мора другачије, а коју је подржало 4.560 бирача.

Покрајинска изборна комисија је дужна да донесе одлуку о проглашењу изборне листе у року од 48 часова од њеног подношења, наводи се у саопштењу.

Опширније Краће

Мариника Тепић: Србија са њима на власти неће стати у насиљу и корупцији

Мариника Тепић са листе "Србија против насиља" обратила се бирачима на предизборном скупу у Краљеву.

"Оно што је сигурно да су у праву када кажу да Србија неће стати, то је тачно, али Србија са њима на власти, у њиховим рукама, неће стати у насиљу и корупцији, неће стати у поделама и мржњи, неће стати да прогони професионалне полицајце који раде по слову закона", рекла је Тепићева.

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић изјавио је на конвенцији у Краљеву да сви са листе "Србија против насиља" желе да након избора направе Србију у којој ће правда бити достижна за све грађане, а образовни систем темељ друштва.

"После избора у Србији ћемо направити систем у којем су сви грађани једнаки", рекао је Алексић и додао да ће то бити Србија у којој ће бити и двоструко већа издавања за пољопривреду.

Према његовим речима, снага коалиције "Србија против насиља" је у различитости њених чланова који су сви ујединили против насиља.

Опширније Краће

Тадић: Желимо да се изборимо за питања од којих не одустаје нормална држава

Председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић изјавио је да изборна листа "Добро јутро Србијо", која окупља његову станку, политичку организацију "Доста је било" и покрет "Отете бебе", жели да се избори за базична питања од којих не одустаје ниједна нормална држава.

Тадић је навео да су то питања попут територијалног интегритета и очувања питања идентитета једне нације – у овом случају српске нације.

"Боримо се за права свих етничких заједница у Србији, за нас је то важно, јер то је питање људских права, иза којих стојимо читав наш живот", рекао је Тадић.

Додао је и да је циљ листе на којој се налази да промени ствари, које, како је рекао, морају да се промене.

"Желимо да подигнемо земљу, да коначно сване", рекао је Тадић.

Опширније Краће

Изборна листа "Чедомир Јовановић - Мора другачије" предата РИК-у

Републичкој изборној комисији (РИК) предата је изборна листа "Чедомир Јовановић - Мора другачије" за учешће на парламентарним изборима заказаним за 17. децембар.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је за Танјуг пред предају листе да у изборну трку улази како би решио многе ствари - од косовског питања, до тога да Србија постане искрено демократско друштво засновано на грађанским слободама и људским правима.

"Хоћу да решим косовску агонију јасном политиком коју сам Србији предочио пре 20 година, хоћу искрено демократско друштво, засновано на грађанским слободама и људским правима, хоћу бескомпромисну опозицију, компетентну у својој критици, способну да буде алтернатива, хоћу пристојност и уважавање уместо простаклука и свакодневних понижења", рекао је Јовановић.

Нагласио је да улази у изборну трку како би након избора Србија постала "земља народа која не живи кукавички живот, већ упркос проблемима има снагу да поново стане на ноге".

Опширније Краће

Шапић: Изградња гараже у Влајковићевој улици и обнова Трга Николе Пашића чим временски услови дозволе

Радови на изградњи гараже у Влајковићевој улици и реконструкцији Трга Николе Пашића кренуће чим то временски услови дозволе и њиховим завршетком овај део града добиће изглед какав заслужује и какав Београд треба да има, изјавио је Александар Шапић, кандидат за градоначелника листе “Александар Вучић Београд не сме да стане”.

Истакао је да је реч о два пројекта о којима се већ дуже време говори, али никако да започну.

"Што се тиче гараже у Влајковићевој улици, ту су увелико почели радови, али као што смо и очекивали, наишло се на изузетно важна археолошка налазишта. Када се тако нешто деси онда мора све да стане и то је трајало више од пола године. На основу информација које нам дају људи који се баве археологијом, ми очекујемо да ће до краја ове календарске године све оно што се нашло испод површине земље, а што је важно са археолошког становишта бити измештено и да ће се, чим прође хладно време, наставити изградња гараже у складу са нашим уговором о јавно-приватном партнерству са кинеском компанијом. Инвестиција је њихова, износи око седам милиона евра, значи ту не иде ништа из градског буџета", прецизирао је Шапић.

Додао је да ће се парк изнад гараже након завршетка радова уредити у складу са потребама грађана.

Шапић је најавио и реконструкцију Трга Николе Пашића и додао да остаје све исто указујући да је према предлогу од пре пар година било планирано да се фонтана уклони.

"Наравно да је фонтана постала симбол овог трга и да је нећемо уклањати. Само уређење трга ће остати исто, наравно све ће бити ново, нове плоче, нова фонтана, читав простор и са парком у Влајковићевој овај потез у самом центру града, можемо слободно да кажемо, добиће изглед какав стварно мислим да заслужује и какав Београд треба да има", рекао је Шапић.

Опширније Краће

РИК: Руска странка предала изборну листу, на листи и кандидати СКОЈ и НКПЈ

Представници Руске странке, Нове комунистичке партије Југославије (НКПЈ) и Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) предали су Републичкој изборној комисији (РИК) потписе грађана који подржавају њихову изборну листу.

На листи Руске странке ће се наћи шест кандидата за народне посланике из редова НКПЈ и СКОЈ-а, наводи се у саопштењу.

Јеремић: Наступ деснице у више колона није у интересу српског народа

Носилац листе "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је да је Народна странка показала највише искрености у залагању за одбацивање "француско-немачког“ плана за независност Косова и Метохије, док су код осталих странака деснице страначки интереси, нажалост, преовладали над националним.

"Странке деснице нису наступиле заједно на изборима, иако се сви слажу да бисмо тако били много јачи у залагању да ‘француско-немачки’ план буде одбачен. То није била кривица Народне странке, која је у тим преговорима била најконструктивнија и није другима постављала никакве захтеве. Догодио се сукоб, фингиран или не, између Заветника и Новог ДСС-а. Не знам коме је у интересу да не дође до заједничког наступа деснице, режиму или неком другом, али наступ у више колона сасвим сигурно није у интересу српског народа и Србије“, рекао је Јеремић за канал Србин инфо.

Јеремић је позвао све који су за очување националних интереса и очување Косова и Метохије у саставу Србије да на изборима 17. децембра гласају за листу "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“.

Јеремић је навео да би Србија требало да буде војно неутрална и да је војна неутралност одржива ако држава може да се одбрани, а услов за то је увођење савременог војног рока, као у европским војно неутралним државама попут Аустрије и Швајцарске.

"Сви грађани Србије би требало да имају право да служе војни рок у Србији. Онима који живе у матици то би требало да буде обавеза, а онима који не живе у матици требало би пружити могућност да служе војни рок у Србији“, закључио је Јеремић.

Опширније Краће

СРС положила венац на спомен плочу Јаши Томићу

Делегација Српске радикалне странке, предвођена председником Извршног одбора Ђурђем Јакшићем, положила је венац на спомен плочу Јаши Томићу у Новом Саду, на месту где је 25. новембра 1918. године одржана Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена.

"Величанствено бесмртно дело наших славних предака не бледи ни данас. После 105 година од историјских одлука румске и Велике народне скупштине о присаједињењу Срема, Баната, Барање и Бачке матичној српској држави. Оно је једнако сјајно, величанствено данас као што је било и пре 105 година. Румска и Велика народна скупштина су наша радикалска тековина. Ми смо на њу поносни", поручио је Јакшић.

Како се наводи у саопштењу, "по узору на славне историјске новембарске дане 1918. године Српска радикална странка је уверена да ће ускоро доћи генерација која ће ослободити Косово и Метохију, присајединити Републику Српску и Црну Гору".

"Ми сањамо о дану када ће Република Српска Крајина поново бити најзападнија српска држава", закључује се у саопштењу.

Опширније Краће

ДС: Од државе тражимо заштиту за жене и тело за праћење фемицида

Демократска странка саопштила је, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, да је један од њених приоритета борба за безбедност и сигурност свих жена и девојчица у Србији и од државе затражила да у што краћем року успостави тело за праћење фемицида.

"Пораст насиља у друштву, нормализација насилничког понашања, и спора и недовољна реакција надлежних органа директно су утицали на то да чак 27 жена и девојчица буде убијено од почетка 2023. године до данас", наводи се у саопштењу ДС-а.

Из ДС-а истичу да поражавајућа статистика може да се измени само системским променама у држави и озбиљним приступом како превенцији и смањењу насиља у друштву, тако и пружању заштите женама којима је заштита потребна.

"Први кораци на том путу морају бити потпуни отклон од насилничког понашања у јавном животу, како на телевизији са националним фреквенцијама, тако и у институцијама попут Народне скупштине, али и неселективна и стриктна примена закона на све насилнике и друштвена осуда насилничког понашања, и успостављање тела за праћење фемицида", истиче се у саопштењу ДС-а.

Демократска странка наводи да се већ дуже време залаже за успостављање овог тела како би друштво коначно имало побољшан систем заштите жена од насиља, унапређен рад институција и обезбеђено прикупљање података.

Опширније Краће

Суд потврдио одлуку ГИК-а, одбачен приговор Коалиције "Србија против насиља"

Виши суд у Београду потврдио је својим решењем одлуку Градске изборне комисије, којом је одбачен приговор Коалиције "Србија против насиља" као неблаговремен, саопштено је из Градске изборне комисије.

Како се наводи, та коалиција је након истека рока поднела приговор на проглашење изборне листе "Руска странка - Слободан Николић", који је као неблаговремен одбачен.

Одлучујући по жалби овлашћених лица, Виши суд у Београду је жалбу одбио и потврдио решење Градске изборне комисије.

Опширније Краће

Дачић у Ужицу: Циљеви СПС-а чврсти – водити самосталну и независну спољну политику

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је обраћајући се на скупу у Ужицу, да су политички циљеви СПС-а чврсти и да се односе на вођење самосталне и независне спољне политике, да нема признања KиМ, да нема чланства KиМ у УН и да се наставља са политиком повлачења признања.

Истакао је да је оно што је мислио и говорио још као омладинац, када је често посећивао Ужице, истина иза које и данас стоји и у коју верује. 

"Суштинска опредељења Социјалистичке партије Србије остају непромењена - социјална правда и патриотизам. У данашње време неолибералног капитализма, где се вредности мењају, ми остајемо постојани, залажући се за оне који живе од свог рада", рекао је Дачић. 

Дачић је нагласио да су политички циљеви Социјалистичке партије Србије чврсти - водити самосталну и независну спољну политику. 

"Са нашим коалиционим партнерима, гарантујемо заштиту националних и државних интереса. Наши ставови су јасни: нема признања Kосова, нема учлањена Kосова у Уједнињене нације, наставак политике повлачења признања. Чуваћемо Републику Српску као зеницу ока свога зато што је она настала херојском борбом српског народа и залагањем Слободана Милошевића приликом Дејтонског споразума. Желимо да сачувамо добре односе са Русијом и Kином јер су то наши пријатељи", изјавио је Дачић.

Опширније Краће

Ђурђевић Стаменковски каже да је кроз шуму ушла на КиМ

Прва на листи Националног окупљања Милица Ђурђевић Стаменковски, посетила је село Растелица које се налази на две стотине метара од административне линије са Косовом и Метохијом, после чега је, како је саопштено из те листе, кроз шуму ушла на територију КиМ.

Ђурђевић Стаменковски је из села Речица поручила да је, иако јој "сепаратистичке власти у Приштини годинама забрањују улазак у покрајину јер наводно угрожава уставни поредак лажне државе", за њу битно да брани Устав Србије, наводи се у саопштењу.

Претходно је, током посете селу Растелица, код административне линије са КиМ, истакла да је захтев Националног окупљања да се у том подручју појачају контроле српских безбедносних снага.

Председница Заветника пружила је подршку мештанима овог села у општини Куршумлија, који се, како се наводи, свакодневно суочавају са упадима Албанаца који илегално секу и краду српску шуму.

"Захтев Националног окупљања је да се у овом подручју појачају контроле српских безбедносних снага, да се Војсци Србије дају шира овлашћења, а српском војнику врати ауторитет", поручила је Ђурђевић Стаменковски.

Опширније Краће

Усаме Зукорлић позвао Бошњаке из БиХ са српским држављанством да гласају на изборима

Носилац листе "Уједињени за правду СПП-ДСХВ" Усаме Зукорлић позвао је Бошњаке из Босне и Херцеговине који имају држављанство Републике Србије да дођу и гласају на изборима.

"Уколико неко није у могућности, постоји рок до 25. новембра да се упише како би гласао у Амбасади Србије у Сарајеву", рекао је Зукорлић. 

Истакао да је подршка коју добија подстрек у остваривању заједничких циљева.

Опширније Краће

НАДА: Решавање проблема вршњачког насиља приоритет

Српска коалиција НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, сматра да решавање проблема вршњачког насиља мора бити приоритет.

"Вршњачко насиље је све озбиљнији проблем данашњег друштва. Док град Београд развија Београд на води и зида национални стадион ми не знамо да ли са сигурношћу можемо да пустимо нашу децу безбедно да иду градом. Српска коалиција НАДА има решење – повећаћемо број ваннаставних активности на којима ће се деца учити међусобној толеранцији и саосећајности", изјавила је Смиљана Максимовић, испред коалиције НАДА за Београд. 

Опширније Краће

Републичка изборна комисија прогласила је до сада дванаест листа:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – Српска коалиција НАДА – Нoви ДСС – ПОКС – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. ИЗБОРНА ЛИСТА НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – Саша Радуловић (ДЈБ) - Борис Тадић (СДС) - Ана Пејић (Отете бебе).

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио изборну листу "Александар Вучић - Војводина не сме да стане". Проглашена је и листа "Ивица Дачић – премијер Србије", затим листа "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка", као и листа "Руска странка - Срби и Руси браћа заувек!". ПИК је прогласио и листе коалиције НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, листу коју је поднео Савез војвођанских Мађара, као и листу "Србија против насиља" коју је поднела коалиција "Србија против насиља".

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

недеља, 25. фебруар 2024.
10° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво