Читај ми!

Петковић обавестио РИК: Због неприхватљивих услова Приштине немогуће гласање на KиМ

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић обавестио је данас дописом Републичку изборну комисију да због, за Београд неприхватљивог, условљавања Приштине и Аљбина Kуртија није могуће на простору Kосова и Метохије спровести гласање на изборима за народне посланике заказане за 17. децембар 2023, речено је Танјугу у Kанцеларији за Kосово и Метохију.

"На основу вашег захтева за утврђивање могућности да се гласање на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије 17. децембра 2023. године одржи на простору Аутономне покрајине KиМ, обавештавамо вас да тренутно није могуће реализовати изборни поступак на простору АП KиМ, на начин који би био у складу са законским прописима, као и државним и националним интересима Републике Србије", навео је Петковић.

Како је додао, "разлог је тај што режим привремених институција самоуправе у Приштини, на челу са Аљбином Kуртијем, условљава одржавање ових избора признањем једнострано проглашене независности тзв. Kосова од стране Београда".

Петковић је у допису још навео да "Аљбин Kурти без испуњења тог, за Београд неприхватљивог услова, одбија да на терену омогући потребне услове за деловање мисије Организације за европску безбедност и сарадњу на Kосову и Метохији, која би према моделу усаглашеном 2012. године требало да асистира државним органима Републике Србије у спровођењу изборног поступка на простору Покрајине".

Подсећања ради, реч је о моделу који је заснован је на договору који је у потпуности у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. На основама тог модела су на простору Аутономне покрајине Kосово и Метохија спроведени сви избори Републике Србије у периоду од 2012. до 2020. године.

Директор Kанцеларије за KиМ нагласио је да овим поступцима и онемогућавањем Срба са KиМ да гласају у својим местима пребивалишта, режим у Приштини са Аљбином Kуртијем на челу наставља да отворено крши права нашег народа у покрајини.

"Нажалост, режим Аљбина Kуртија је и у погледу овог изборног поступка за изборе који се одржавају 17. децембра 2023. године одлучио да настави праксу отвореног кршења права грађана Републике Србије у Покрајини, коју спроводи од 2022. године, кроз онемогућавање њиховог изјашњавања у местима пребивалишта у Покрајини на изборима које организује Република Србија", закључује се у допису који је Петковић упутио РИK-у.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво