ГИК: СНС има највише гласова у 15 од 17 београдских општина

Листа "Александар Вучић – Зато што волимо Београд" освојила је највише гласова у 15 од 17 београдских општина на локалим изборима за градски парламент, саопштила је Градска изборна комисија (ГИК).

Највећи успех листа СНС је остварила у општинама Сопот (64,37 одсто гласова) и Младеновац (61,37 одсто подршке).

У Барајеву је за СНС гласало 60,67 одсто бирача, у Сурчину 60,92, а успех је забележен и у општини Нови Београд, где је СНС освојио највише гласова (35,16 одсто), док се на другом месту по броју гласова у тој општини налази листа "Александар Шапић – Градоначелник" са укупно 22,01 одсто подршке.

Листа СНС-а победила је и у општинама Гроцка (57,65 одсто), Лазаревац (52,45 одсто) и Обреновац (59,49 одсто).

На Чукарици је СНС-у глас дало 48 одсто, док је на Савском венцу за СНС гласало 34,89 одсто бирача.

У Раковици 47,56 одсто је гласало за листу СНС-а, на Палилули 45,44 одсто, у Земуну 49,26 одсто, на Звездари 40 одсто, на Вождовцу 44,07 одсто, а на Савском венцу 34,89 одсто.

Општине у којима је према броју гласова листа "Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују" била испред СНС-а су Врачар и Стари град, где је СНС освојио 28,19 одсто, односно 26,31 одсто гласова, а листа окупљена око Ђиласа 32,58 одсто, односно 29,94 одсто.

Расподела мандата и правила конституисања Скупштине

Изборна листа "Александар Вучић – Зато што волимо Београд" освојила је 64 мандата за одборнике у Скупштини Београда.

Изборна листа "Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују" освојила је 26 мандата, изборна листа "Александар Шапић – Градоначелник" освојила је 11 мандата; изборна листа Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма – Јединствена Србија (ЈС) освојила је девет мандата за одборнике Скупштине Града.

Ниједна од осталих изборних листа које су имале своје кандидате није прошла изборни цензус.

Председник ГИК-а Зоран Лукић објашњава да је законска обавеза да се у року од 48 сати од затварања бирачких места изврши и расподела мандата по изборним листама које су учествовале у изборима и да се утврде коначни резултати избора за Скупштину Града Београда који су одржани 4. марта.

Скупштина Града броји 110 одборника. Трећину изборне листе по усвојеном правилу чине жене. Нови градоначелник и чланови градског већа према закону морају бити изабрани најкасније у року од месец дана од дана конституисања градског парламента.

Конститутивну седницу сазива председник Скупштине из претходног сазива у року од 15 дана од дана објављивања резултата избора, а крајњи рок за њено одржавање је два месеца од објављивања коначних резултата.

Тој седници председава најстарији одборник, а на њој се бирају председник и секретар Скупштине града и потврђују мандати одборницима. На тај начин Скупштина је конституисана.

Према правилима за избор градоначелника, још од 2004. не гласа се директно за личност већ за изборне листе, зато уместо грађана одборници одлучују о томе ко ће бити први човек града.

Градоначелник Београда бира се из редова одборника на период од четири године и то тајним гласањем већином гласова од укупног броја одборника, а кандидата за градоначелника предлаже председник Скупштине Града.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару