ЦРТА о изборима у Београду

Према коначној пројекцији изборних резултата посматрачке мисије ЦРТА, на основу 100 одсто обрађеног узорка, изборна листа "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" освојила је 44,96 одсто гласова.

Листа "Драган Ђилас - Београд одлучује, људи побеђују" освојила је 19 одсто, листа "Александар Шапић - градоначелник" забелеззила је резултат од 8,88 одсто. Листи "Ивица Дачић - СПС, Драган Марковицх Палма ЈС" припало је 6,11 одсто. То су четири листе које ће се наћи у градском парламенту.

Од листи које нису прешле цензус, 3,92 одсто припало је листи "ДЈБ и Двери - Да ови оду, а да се они не врате", "Иницијатива не давимо Београд - Жута патка - чији град, наш град" освојила 3,45 одсто.

Српска радикална странка узела је 2,39 одсто гласова Београђана, Љубиша Прелетачевић Бели освојио је 2,3 одсто гласова, док је листа "Да ослободимо Београд - ДС, СДС, Нова и ЗЕП" узела 2,18 одсто гласова.

Демократска странка Србије освојила је 1,1 одсто, листа "Београд има снаге - Заветници" 0,64 одсто, Покрет обнове краљевине Србије 0,52 одсто, а "Шта радите бре - Марко Бастаћ" 0,51 одсто.

Зелена странка Србије освојила је 0,43 одсто, Руска странка 0,38 одсто, "Зелена странка - Какав Београд желиш" 0,33 одсто, док је ЛДП Чедомира Јовановића освојила 0,24 одсто.

Следе "Ниједан од понуђених одговора" са 0,2 одсто, Грађанска странка Грка Србије са 0,19 одсто, Др Муамер Зукорлић 0,18 одсто, "Доста је било пљачке, корупције и лоповлука" 0,17 одсто, Републиканска странка 0,14 одсто, те листе "Јединствена странка правде" и "За Београд Беогондола" са по 0,1 одсто.

Неважећих листића било је 1,61 одсто, а око 160.000 бирача остало је без својих представника, јер листе за које су гласали нису прешле потребан цензус за улазак у градски парламент од пет одсто.

Уочене неправилности, без утицаја на резултате

ЦРТА је саопштила да су на београдским изборима констатовали озбиљне неправилности на осам одсто бирачких места, али да су оне такве да су без утицаја на коначни исход и резултате.

"За коначну оцену изборног процеса морамо сачекати да ГИК одлучи о свим потенцијалним приговорима на ток гласања, као и на сам процес проглашења коначних резултата", рекао је Раша Недељков из Црте на конференцији за новинаре.

До синоћ у поноћ, према саопштењу ГИК, иначе, није било ниједног званичног приуговора на ток изборног процеса.

Недељков је рекао да је број бирачких места на којима је било неправилности већи него на председничким изборима и парламентарним 2016, али ипак мали у смислу да нису могле утицати на коначан исход избора, односно ниједна партија испод цензуса не би га прешла да неправилности није било, и обрнуто.

Истиче да су многе од неправилности резултат "озбиљног незнања чланова бирачких одбора" и да су то проблеми којима систем треба да се бави.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару