Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" за правичну наплату грејања

Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" организовала је испред солитера у улици Стјепана Филиповића, разговор са грађанима који су се пожалили на неоправдано високу цену за услугу даљинског грејања, јер Београдске електране противно законима коригују цену само онда када цена енергената поскупи, али не и када појефтини.

Додатно, пуна цена грејања се наплаћује током целе године, без могућности да се подешава интезитет грејања, навела је Иницијатива у саопштењу.

Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" се залаже за увођење правичнијег система наплате комуналних услуга, наплату даљинског грејања по утрошку и наплату одношења отпада по килограму.

Сваки корисник топлотне енергије треба да закључује појединачни уговор са топланом, сматра Иницијатива и најављује да ће омогућити наплату по утрошку, цену услуге усклађену са ценом енергената, најаву промене цене 30 дана пре ступања на снагу, право корисника да раскине уговор са топланом, бесплатно очитавање мерача потрошње и издавање рачуна.

Такође, оживећемо систем месних заједница са циљем да се грађани консултују и укључе у решавање њихових стварних проблема, навела је Иницијатива "Не да(ви)мо Београд".

Варуфакисов видео подршке: Вратимо наше градове

Како је саопштено Оснивач покрета ДИЕМ25 и бивши грчки министар финансија, Јанис Варуфакис, упутио је видео-поруку подршке иницијативи Не да(ви)мо Београд за предстојеће београдске изборе, саопштено је из те иницијативе.

"Подршком иницијативи Не давимо Београд ширимо своју паневропску мрежу побуњених градова изван званичних оквира Европске уније и у пракси демонстрирамо своју политику - а то је да захтевамо, заједнички, широм Европе, да вратимо наше градове, да вратимо наша природна богатства, да вратимо наше државе, вративши им нашу Европу. Дакле, свом снагом и вољом за Не давимо Београд, да не дамо Србију, да не дамо Европу! Идемо!", део је изјаве Варуфакиса коју преноси иницијатива.

Ту иницијативу подржала је и градоначелница Барселоне Ада Колау из покрета Заједно за Барселону, која је, истичу из иницијативе, поручила да је кандидатура Не давимо Београд "процес који почиње одоздо и жели да промени правила игре тако да обични људи постану актери градских политика".

Такође, у саопштењу НДБ кажу да су подршку добили и од покрета "Загреб је наш" који су им у видео-поруци поручили да се радују што иницијатива Не давимо Београд излази на изборе јер се "годинама бори против моћника, фантомки, прислушкивања, цензуре и приватних интереса који даве град".

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару