Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" представила план "30 минута од посла до куће"

У оквиру изборне кампање Иницијатива Не да(ви)мо Београд је представила план "30 минута од посла до куће" чији је циљ, како се наводи у саопштењу, да повећа коришћење јавног превоза и смањи гужве у саобраћају. Активиста и кандидат за одборника иницијативе "Не давимо Београд" Радомир Лазовић приведен је због исписивања натписа "Место злочина" у Херцеговачкој улици.

План "30 минута од посла до куће" подразумева три потеза – ширење мреже жутих трака, увођење брзих линија – три брзе аутобуске линије које би повезивале Земун – Мост на Ади – Баново брдо, Карабурму – Центар – Жарково, Бежанијску косу - Центар - Коњарник, као и три брзе и поуздане линије трамваја, и веће коришћење постојеће инфраструктуре БГ воза.

Трећи потез, додају, подразумева развијање и ширење постојећег система БГ воза са три линије.

Према речима Добрице Веселиновића, план "30 минута од куће до посла" показује да је постојеће стање могуће значајно поправити паметнијом употребом онога што имамо и визијом града у којем ће кретање бити лако, брзо и здраво.

Ухапшен кандидат за одборника

Активиста и кандидат за одборника иницијативе "Не давимо Београд" Радомир Лазовић приведен је због исписивања натписа "Место злочина" у Херцеговачкој улици.  Иницијатива у саопштењу наводи да је на овај начин више пута обележавала место на коме су у изборној ноћи, априла 2016. године, маскирани људи са багерима порушили објекте у овој улици.

"Те ноћи, полиција је упркос позивима грађана одбила да изађе на место злочина, али су и прошли и овај, пут при исписивању натписа "Место злочина", реаговале бројне снаге безбедности које су овај пут и привеле нашег активисту", наводи се у саопштењу.

Истиче се да "скоро две године од рушења у Савамали починиоци нису одговарали за злочин чије заташкавање је умногоме превазишло само почетно дело и тако оголило и демаскирало политику и начин владања Српске напредне странке".

"Иницијатива Не давимо Београд покренула је правне процесе који ће омогућити раскидање штетног уговора о улагању у "Београд на води", а инсистираћемо на одговорности оних који су до овог скандалозног посла и свега што је његово противзаконито спровођење довело," пише у саопштењу.

У претходне три године, иницијатива је протестима, акцијама, анализама уговора, прикупљањем доказа, пријавама, надлежним инспекцијама, тужбама, разговорима са грађанима, али и спремношћу да упркос нападима и претњама не поклекне, показала да се неће мирити са отимањем овог највреднијег дела града, зарад интереса инвеститора блиских бахатим насилницима на власти.

Избори и учешће у раду скупштине града Београда биће још један алат да се овоме супротставимо, наводи се усаопштењу иницијативе Не давимо Београд.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару