Шта доносе нова изборна лица

Пред сваке изборе, бирачи се жале да су им сви кандидати познати и да желе нека нова лица. Ипак, када се нови појаве, показује пракса, често прођу неопажено. РТС је проверавао шта новајлије на политичкој сцени морају да имају да би привукли већу пажњу, али и да се на њој дуже задрже.

За сада, са 17 листа бирачима стижу поруке да 4. марта изаберу баш њих. Сваку у просеку чини до седам странака. До закључења коначне листе, рачуница каже да ће на београдским изборима наступити готово шездесет странака.

"По биографијама људи које су оне изабрале види се да су им те листе веома важне. Политичари истражују истраживања јавног мњења у Србији која кажу да политичке странке нису на добром гласу и онда покушавају да на неки начин ту чињеницу премосте неким новим лицима", наводи Бојан Клачар из Цесида.

И истраживања јавног мњења потврђују - гласачи баш њих желе. Како их препознати?

"То ново мора да се уклопи у две ствари, једна је ствар да га уопште можемо видети од тог огромног броја старих на сцени, када, где га видети. Интернет је као потпуно слободан за све али на интернету су сви присутни и наравно са бољим, скупљим, боље пласираним порукама они који су већ у политичкој игри", наводи Срђан Богосављевић из Ипсоса.

Да нова лица могу да изненаде доказ су локлани избори пре две године у Младеновцу. Покрет Белог Прелетачевића у локални парламент ушао је као другопласирани. У трци за председника заузео је треће место.

"Након избор не може да се остане на томе да је то неко ново лице које је понудило нешто другачије, него се очекује да се напрви организација и да се настави да се ради са бирачима. Такве меке форме организација које заговарају ти политичари не могу дугорочно да опстану зато што је политика пре свега судар снажних политичких странка и у том смилу се не може очекивати да неко само зато што је нов, два или три пута направи добар резултат", објашњава Клачар.

"Када је била ситуација да смо сви били против нечега лако се појавило нешто ново за шта смо гласали, без обзира што је било само ново суштински, није бог зна шта нудило осим промене. У овом тренутку то није тако лако, глас против нечега, глас за промене не може толико да привуче људе", објашњава Богосављевић.

Вапај за новим лицима ће сигурно остати, сагласни су наши саговорници, а када ће се неко нови примити зависиће, кажу, више од околности него од самог новајлије на политичкој сцени.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару