Зукорлић: На овим изборима сви су нам опоненти, па и СНС

Председник Странке правде и помирења (СПП) Муамер Зукорлић каже да је та партија лојалан партнер Српској напредној странци (СНС), али да ће јој на београдским изборима бити конкурент, као и да ће у кампањи критиковати све конкуренте, па и "партнерску и пријатељску СНС".

Муамер Зукорлић је за Танјуг рекао да СПП приводи крају прикупљање потписа за кандидатуру на предстојећим изборима у Београду и изразио уверење да ће за неколико дана изборна листа "Др Муамер Зукорлић – Странка правде и помирења" бити предата Градској изборној комисији.

"Ми смо веома лојални партнери, али ово је утакмица коју трчимо сами и учинићемо све да представимо нашу опцију. Критиковаћемо конкуренте, па макар били из наше пријатељске и партнерске опције СНС. То што нисмо на истој листи са СНС-ом не значи да смо непријатељи, али јесмо конкуренти", нагласио је Зукорлић.

Сматра да је на политичкој сцени потребна нова опција која није ни власт, ни опозиција, као и да смо превише хетерогено друштво да бисмо се сврставали само на две стране.

"У СПП нема искључивости, мржње, ни задртог антагонизма који постоји између власти и опозиције. Ми можемо да разговарамо и са једнима и другима", поручио је Зукорлић.

Говорећи о мотивима регионалне санџачке партије да учествује на изборима у Београду, навео је да се ради о личном, културолошком и цивилизацијском изазову, те да СПП уноси "свежу" идеју у актуелну политичку понуду коју оцењује "бајатом".

"Већ три деценије нуди нам се рециклажа истог или сличног. Сматрамо да је важно да понудимо нешто другачије и да се, колико је могуће, поврате етичке вредности у политику", навео је председник СПП.

Упитан да ли, када говори о "бајатим" политикама у Србији, мисли и на политику СНС-а коју подржава на републичком нивоу, Зукорлић је истакао да је СНС више покрет него странка, као и да у њој примећује градацијску структуру.

"Један ниво је председник Вучић, други су његови најближи сарадници, док у трећем нивоу има свега и свачега у идеолошком, културолошком и сваком другом смислу", рекао је Зукорлић.

Додао је да се о СНС-у или било којој странци тог капацитета не може говорити у црно-белој техници, као и да се опцији која добија највише подршке од народа не може оспорити политички значај, те да се мора поштовати.

СПП ће се борити "за чист Београд" 

Тежњу своје партије да деловање прошири на целу Србију објашњава и жељом Бошњака да покажу да њихова политика помирења не значи да ће формално позивати на помирење, а остваривати само своје политичке циљеве и интересе.

"Уколико се борим за бошњачка права, зашто се не бих борио и за српска, албанска, мађарска, или ромска права... Наша партија и наша листа су мултиетничке. Први на нашој листи је професор Ненад Прокић, а други академик Шећибовић. Дакле, имамо представнике различитих етничких, културолошких и старосних категорија и респектабилне грађане различитих професија", навео је Зукорлић.

Поручује да ће се СПП на предстојећим изборима борити "за чист Београд" и чистоту као неприкосновену вредност у материјалном и духовном смислу.

"Срамота је да сваки дан перемо само аутобусе које су нам донирали Јапанци, а који су нас на то уговором обавезали, док остале аутобусе не перемо. Треба едуковати или натерати људе да схвате да сваки аутобус треба да буде опран и чист", сматра Зукорлић који је поборник увођења ригорозних казни за нечистоту.

"Имамо примере земаља, од Сингапура до Швајцарске, у којима се бацање опушка на улицу кажњава и до 5.000 евра, док се у неким земљама губи држављанство за просипање моторног уља на улици", подвукао је Зукорлић.

Истиче да је једнако важно "очистити" и администрацију и то од лењости, корупције, непотизма, партократије...

"Тако би се уштедели милиони, који се могу уложити у комуналне и инфраструктурне пројекте и онда се коначно може ставити тачка на бруку да четвртина Београда нема канализацију", нагласио је Зукорлић.

За њега је неприхватљиво да се сплавови промовишу као највећа понуда Београда, који је, каже, највећи цивилизацијски ресурс Србије.

"Београд је много више од јефтиних забава због којих ће Хрвати и Словенци доћи за Нову годину. Београд је метропола на чији је космополитизам пала прашина коју треба очистити и претворити га у капацитет за будућност", сматра лидер СПП.

Та партија, каже Зукорлић, на предстојећим изборима рачуна на неколико одборничких места.

"Очекујемо успех, али се не заносимо, знамо да су наше идеје високопрофилисане да би се брзо схватиле. Важно нам је да странка уђе у градску скупштину и буде инкубатор семена које ће добити своју шансу у блиској или даљој будућности", закључио је Зукорлић.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије