Изузеци у изборним правилима – ко неће моћи да гласа

До локалних избора у престоници остало је нешто више од месец дана. Изборна кампања се захуктава, а бирачки спискови полако заокружују. Има још времена да проверите да ли сте у њему и да га допуните, ако испуните услове. Поједини грађани ипак неће имати услова да гласају.

Војници на служењу војног рока, кадети, академци добром организацијом, излазе на биралишта.

"Они добијају викенд одусуство и одлазе до својих домова, до бирачких места где су уписани и гласају. Професионални припадници који су ангажовани тог дана и због потребе службе не могу да оду, за њих се организује сменски рад", објашњава потрпарол Војске Србије Јован Кривокапић. 

Јединствени бирачки списак закључује се 16. фебруара у поноћ. Ипак, посао у Министарству државне управе и локалне самоуправе се ту не завршава.  

"Од тог момента Министарство доноси решења о упису или промени података како на лични захтев грађана, тако и по службеној дужности. Сви грађани који постану пунолетни до 4. марта али и 4. марта, наћи ће се у изводима бирачког списка и моћи ће да остваре своје бирачко право", објашњава Марина Дражић из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

А то право бирачи на локалним изборима могу да остваре само на месту где је уписано њихово име и лични број.  

"Од Министарства правде смо добили обавештење да притвореници који су на издржавању затворске казне немају услове за гласање, немају тај број. Људи који се налазе у болницама имају бирачко право тамо где имају пребивалиште, тако да немају услова за гласање или за неко издвојено гласање у болницама", каже председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

Изузетака ће бити за стара лица и инвалиде.

"Могу да гласају од куће, дакле повереници бирачког места, али то је само на територији тог бирачког места", напомиње Лукић.

1,6 милиона бирача гласаће 4. марта у Београду. Неки ће имати привилегију да гласају у школама, неки чак и у парохијском дому, али неки ће своје право искористити у ауто-школама или кафанама.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије