Фактор плус: СНС доминантна, Шапић губи дах, Ђилас се издваја

Листа "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" је доминантна, међу опозиционим листама за београдске изборе издвојила се она коју води Драган Ђилас, док Александар Шапић "губи дах", рекао је директор агенције "Фактор плус" Владимир Пејић.

Владимир Пејић је за Танјуг прецизирао да нема великих промена у односу на пре месец дана и тадашње "сондирање" јавног мњења и да је СНС и даље доминантна са једином дилемом колики ће резултат остварити.

"Са друге стране, листа коју предводи Драган Ђилас полако се издваја у односу на друге опозиционе листе и услед тога може доћи до позиционирања осталих опозиционих кандидата и ту мислим на ДС и Шапића", навео је Пејић.

Оцењује да је Шапићу тешко да одржи корак са снажнијим партијама.

"Нагласио бих да Шапић полако 'губи дах', јер тешко је услед мале медијске присутности и недостатка страначке инфраструктуре одржати корак са далеко снажнијим па и богатијим партијама које конкуришу" рекао је директор агенције "Фактор плус".

Оцењује да кампања "можда није тако јаког интезитета као што се очекује" али и упозорио да нас очекује "финале од месец дана" где може много тога да се каже и погреши, "а мало тога да се уради".

"Што је урађено, урађено је", навео је Пејић.

Сада, додаје, странке, односно листе или политичари могу да направе само грешке и ко буде најмање грешио, спортским речником, своје шансе може да увећа" подвукао је Пејић.

"Политичка сцена поларизована"

Према његовим речима, политичка сцена у Србији је поларизована и имамо ситуацију која траје већ неколико година, да са једне стране имамо СНС са својим коалиционим партнерима коју симболизује Александар Вучић и са друге стране имамо оне који су против Вучића "и који врло често немају много тога заједничког и не везује их ништа осим борба против актуелне власти".

"То је сасвим легитимно и они то чак и не крију", додао је директор агенције "Фактор плус" .

Наводи да је Вучић неприкосновен што се тиче избора у Србији.

"Када је Србија у питању, ту је, чини ми се, Вучић неприкосновен и није било неке веће неизвесности када су се одржавали избори било председнички било републички", рекао је Пејић.

Указао је да је са друге стране Београд увек "специфичан" и да је то и сада тако.

Сматра да ће, међутим, овог пута бити више дилема да ли ће СНС моћи сама да формира већину у Градској скупштини или ће морати да потражи помоћ свог коалиционог партнера СПС-а.

"Мислим да је та коалиција доста извесна, тако да опозицији остаје да удружена покуша да освоји што већи број одборника, али, судећи по истаживању јавног мњења, тешко да ће моћи да буде та која ће дати градоначелника" оценио је директор агенције "Фактор плус".

Како је рекао, "у опозицији траје позиционирање".

Додао је да ће на том делу политичке сцене, "где свако покушава да заузме што бољу позицију за неке наредне изборе, и свакако поред борбе против актуелне власти, бити и интезивна борба за што бољу позицију".

Објаснио је да постоји мешавина тема које су од свакодневног значаја за Београђане и којима опозиција покушава да освоји одређени број гласова, али да се, уместо оцењивања таквих тема, створила атмосфера да је реч о изборима који имају много већи значај.

"Имамо контрадикторности, где се са локалне политике брзо пребацујемо на политику високог ранга" рекао је Пејић.

"Опозицији потребна храброст и идеја"

Сматра да опозицији недостаје осим идеје шта и како чинити, и одређена храброст.

"Недостаје храбрости да се говори о томе шта треба чинити са Косовом и Метохијом, ММФ-ом, како се поставити према САД, Русији, да ли наставити европски пут Србије или не" назначио је директор агенције "Фактор плус".

Додаје да су то теме које би морале да буду присутне.

"Све су то теме које би морале да буду присутне, с обзиром да се алудира на "рушење" актуелне власти наравно изборима", додао је Пејић. 

Како је оценио, опозиција то и не крије.

"Београдски избори по њиховом мишљењу и надању требало би да буду, у случају доброг резултата, увод за неке нове изборе на републичком нивоу који би за крањи циљ имали свргавање Вучића и СНС-а са власти", рекао је директор агенције "Фактор плус".

Додаје да опозиција треба да се бави крупним темама.

"Да би то успели они морају да се баве и тим крпуним темама, а мислим да им недостаје храбрости и идеје по том питању, што је с једне стране логично јер су то тешке теме, а с друге стране без става о свему томе тешко да могу да постигну неки већи исход" истакао Пејић. 

У том смислу  директор агенције "Фактор плус" је рекао да је власт и принуђена да има став по тим питањима, да стручна јавност може да се са тим слаже или не, али да се мора признати да је Вучић до сада донео низ тешких одлука и да се те одлуке поштују и у стручној, широј и међународној јавности и да се поштује храброст да се такве одлуке донесу.

"Опозицији је у овом тренутку потребна управо та храброст и идеја како и шта чинити и да је то много већи проблем, него теме попут изградње вртића, домова здравља. . . " закључио је Пејић.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару