Вучић: РИК пред камерама да провери, лопови мисле да сви краду

Премијер Александар Вучић позвао је РИК да јавно отвори џакове са изборних места, за која изборни штаб Саше Јанковића оспорава број пребројаних гласова.

"То је ноторна глупост", рекао је на питање новинара како коментарише оптужбе Јанковића да је "покрадено 319.000 гласова", и подсетио да је унапред упозоравао шта ће да се деси.

"Ништа никада нисам украо, потпуно сам миран и знам колико смо убедљиво победили", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да неки политичари знају да су сами лопови, па мисле да и други краду као они.

Како је рекао, замолиће РИК, односно чланове СНС-a у Комисији, да отворе џакове са бирачких места 27 и 85, која Јанковић помиње и да јавно, пред новинарима и камерама преброје гласове.

На питање како коментарише Јанковићеву тврдњу о више од 300.000 покрадених гласова, до које је дошао на основу два бирачка места, рекао је да је "математичка рачуница којом су дошли до тог броја смешнија и од онога што је својевремено радио Радуловић".

Има политичара који изгубе и пруже руку, али и оних који се неодговорно понашају и за које је и пре избора проценио да ће насиљем реаговати на лоше резултате, приметио је.

Једино, међутим, "што не може то је насиље и то никоме нећемо дозволити", рекао је Вучић.

Подсетио је да је прво било речи о 800.000 "украдених гласова", односно тврдило се и да су то гласови преминулих, уз опаску да су то "мртви устали из гроба па гласали" а да се сада са тог броја спало на 300.000.

Како је рекао, неки полазе од себе и ти политичари знају да су лопови, а неки чезну да примају плату од 3.500 евра и мисле да и други раде оно што они раде.

Нема проблем с тим што људи излазе на улице и изражавају своје незадовољство из разних разлога, али је, истиче, битно да све буде мирно и демократски.

Неки су мислили да изазову сукобе, да ће сада "диктарорски режим" да изведе полицајце и да се деси свашта, а нигде полицајаца нема.

"Оно што су они желели били су сукоби, трикови из уџбеника, да дају цвет полицајцима, да примене патетичне трикове који су примењивани у многим земљама. Ми смо склонили полицију и војску да могу да раде шта хоће, колико хоће, једино што не може јесте насиље", поручио је Вучић.

"Мислим да је ово прави празник демократије", назначио је Вучић и поручио да свако може где хоће, испред Скупштине, Владе, и кад год хоће да искаже своје незадовољство и да је то све у реду све док је мирно и док се не угрожава уставни поредак земље.

Јуче је било 8.400 људи, који су протестовали испред Владе, највише их је у једном моменту било 9.550 док их је испред Палате Србија било 5.700, прецизирао је Вучић и навео да су то праве цифре и да је у сваком случају то велики број.

Додао је да све те људе поштује и да их разуме и да има осећај да они нису увек разумели њега, али ни он њих и да треба да отворе дијалог и разговарају.

Он је иронично рекао и да ће предложити закон да је победник онај ко има мање од 45 одсто у односу на победника избора, а премијер директно да постане онај ко има 50 одсто мање гласова од првопласираног и да тако више никаквог проблема нема.

Премијер је поручио да ће изборна воља грађана бити поштована и да ниједног секунда неће бити угрожена.

Како је рекао, други су имали двоструко више конторолора него они, чак и на КиМ, да је било свега 42 приговора од којих је осам уважених и то због ситних неправилности и додао да се такве ствари раде када не могу да се добију гласови на програмима, па се онда служи свим и свачим.

"Што се тиче Јанковића он је одувек био политичар, није никада обављао други посао иако је имао другу функцију", рекао је Вучић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару