Дачић: Нисмо разговарали о новом премијеру

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да са победником председничких избора Александром Вучићем није разговарао о томе ко ће бити будући премијер и истакао да је резултат који је остварио Вучић показатељ да је СПС добро проценио пружајући му подршку.

"Нисмо разговарали о новом премијеру", рекао је Дачић и додао да ће о томе бити речи када за то дође време, крајем маја.

Упитан да ли би прихватио када би му Вучић понудио ту функцију, Дачић је одговорио: "Нико ми не би поверовао када бих рекао да бих је одбио."

"Одлуку треба донети у најбољем интересу за Србију", рекао је Дачић.

Истакао је да му евентуална функција премијера није била мотив да подржи Вучића.

"Размишљали смо државотворно. Могли смо да имамо свог кандидата, да кажемо да је то зарад очувања нашег идентитета, али то би било уско страначки", рекао је Дачић.

Констатовао је и да би то нарушило јединство унутар владајуће коалиције.

Дачић је рекао да није желео да се резултат евентуалног посебног кандидата СПС-а рачуна против Александра Вучића.

"Ми смо заједно и наставићемо заједно да радимо за добробит Србије", поручио је Дачић на конференцији за медије.

Дачић је додао и да победу у првом кругу председничких избора није остварио нико од 1992, када је, како је подсетио, то урадио Слободан Милошевић против Милана Панића.

"Победа са 55 одсто у првом кругу, са резултатом који ће вероватно на крају бити већи од два милиона гласова, у условима када је укупна излазност мања него прошле године, на прламентарним изборима, је огроман успех", рекао је Дачић и нагласио да је веома значајно за Србију јер је сачуван континуитет политике и политичка стабилност у Србији.

"Исправна одлука СПС-а"

Када је реч о Социјалистичкој партији Србије, Дачић је рекао да изборни резултат говори о томе колико је био озбиљан приступ председничкој кампањи и колико је била одлука СПС-а да подржи Вучића била исправна.

"Проценили смо да је веома важно за Србију да сачува политичку стабилност, да у тим условима треба разговарати о заједничком председничком кандидату, јасно смо рекли да то може да буде само Александар Вучић. И погледајте сада да ли смо били у праву. Други кандидат не би победио у првом кругу", рекао је Дачић.

Лидер СПС-а је рекао и да му је драго што је одлука о подршци Вучићу дочекана јединствено унутар СПС-а, као и што је бирачко тело те странке послушало одлуку руководства.

"То се види по укупном изборном резултату, нарочито тамо где је СПС имао јак изборни резултат на парламентарним изборима", рекао је Дачић и као пример навео Белу Паланку, Жагубицу, Житорађу, Сјеницу, Врање...

Према његовим речима, "душебрижници" око СПС-а су говорили да ће симпатизери те странке свој глас на председничким изборима дати Вуку Јеремићу или другим кандидатима, али да се то показало као погрешна процена.

"Многи су се бринули о нашем идентитету, али шта је са идентитетом других странака. Нисам видео да су се уопште оглашавали, као да нису избори, ДС, Тадићева странка, шта је са онима који су у парламенту, а сада су доживели дебакл. Па они су пропали што се тиче идентитета", рекао је Дачић.

Председник СПС-а је поручио да, док је он на челу те странке и док је руководство у том саставу, идентитет социјалиста неће бити изгубљен.

"А начин како учествујемо на изборима је ствар политичке процене и политичке одлуке. Показало се да је та одлука била потпуно исправна, да је омогућила да Вучић, као заједнички кандидат, у интересу Србије, победи у првом кругу", закључио је Дачић.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару