Честитке Вучићу из света и региона

Дан после објављивања прелиминарних резултата председничких избора, званичници из света и региона упућују честитке Александру Вучићу.

Челници ЕУ Доналд Туск и Жан Клод Јункер су у заједничком писму честитали Александру Вучићу избор за председника Републике Србије.

"Избори су потврдили да уживате снажну подршку међу грађанима Србије. Показали су да грађани у потпуности прихватају европски пут за који сте се определили и који води ка чланству у ЕУ", наводе у писму Вучићу председник Европског савета Доналд Туск и председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Јункер и Туск поручују да су функционалне институције, владавина права и борба против корупције кључне за економски напредак Србије.

"Уверени смо да ћете наставити са реформама и промоцијом сарадње и помирења у региону, што је суштински важно за мир, стабилност и просперитет. Ваша одлучност биће кључна и за даљи напредак у дијалогу Београда и Приштине", навели су Јункер и Туск у заједничкој честитки Вучићу на избору за председника Републике.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини честитала је Александру Вучићу победу на изборима за председника Србије.

Председник Русије Владимир Путин честитао је Александру Вучићу победу на председничким изборима.

"Тако убедљива победа на изборима показује широку подршку вашим напорима, усмереним на решавање економских и социјалних задатака који стоје пред Србијом, као и на одржавање конструктивног, избалансираног спољнополитичког курса", навео је Путин.

Шефица дипломатије ЕУ пожелела је Вучићу "све најбоље" на новој позицији.

"Честитам Вучићу, који је сада председник. Јуче смо видели врло јасне резултате на изборима у Србији. Ово је прилика да му честитам и пожелим све најбоље на новој позицији", поручила је Могеринијева из Луксембурга са Савета министара спољних послова ЕУ.

Она је додала да ће ЕУ пажљиво пратити финализацију изборног процеса у Србији.

Из Луксембурга се огласио и комесар ЕУ за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, који је честитао Вучићи победу и поручио му да "јаку подршку грађана" пажљиво искористи.

"Увек је добро када постоји јасан резултат. Сада постоји и одговорност са његове стране да пажљиво искористи ову јаку подршку грађана", поручио је Хан.

Европски комесар за преговоре о проширењу оцењује да ће "посебан изазов" за Александра Вучића бити чињеница да је власт на свим нивоима у Србији концентрисана у његовој партији.

Председник Италије Серђо Матарела честитао је Вучићу победу на председничким изборима и изразио наду да ће везе две земље бити додатно ојачане, саопштено је из Владе.

"Београд и Рим спаја историјско и чврсто пријатељство, које је омогућило нашим земљама да развију изузетно стратешко партнерство додатно оснажено последњих година захваљујући подстреку Владе коју сте Ви водили", навео је Матарела у честитки.

Матарела је најавио да ће његова земља наставити да подржава Србију на њеном путу реформи, европских интеграција и регионалне сарадње.

Честитку је упутио и италијански премијер Паоло Ђентилони, наводећи да су односи две земље изузетни и да ће Рим наставити да "улаже напоре како би они још више ојачали" на путу европских интеграција Србије.

"У своје лично име и у име италијанске владе, упућујем најискреније честитке на великом успеху који си остварио јуче победивши у првом кругу на изборима за председника Србије", наводи се у честитки, саопштила је Влада Србије.

Такође, председник Владе Мађарске Виктор Орбан честитао је победу премијеру Александру Вучићу, саопштила је Влада Србије.

"Убеђен сам да је јучерашњи изузетан резултат јасно признање за то што сте постигли као председник владе. Под вашим руководством Србија је постала земља од одлучујућег значаја за регионалну стабилност и учинила је важне кораке у циљу чланства у Европској унији, чему наша земља континуирано пружа политичку и експертску подршку", наводи се у Орбановој честитки.

И председник Белорусије честитао је Вучићу победу на изборима.

"Ова победа сведочи о признању које је српски народ дао ономе што сте достигли ви као премијер. Она показује да се народ нада новим достигнућима, даљем напретку и просперитету у земљи", навео је Лукашенко у честитки упућеној Вучићу, преноси агенција Белта.

Лукашенко је нагласио да Белорусија види ширење веза са Србијом као важан правац у спољној политици и изразио оптимизам за будућност.

"Ваша недавна посета Минску и закључени споразуми промовисаће развој и побољшање наших односа. Уверен сам да ћете као председник наставити да са залажете за развој сарадње наше две земље", навео је Лукашенко.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган честитао је Александру Вучићу на победи, уз оцену да су пријатељски односи и сарадња између те две, како је навео, кључне земље на Балкану, дали су важан допринос регионалном просперитету и миру.

"Визионарско лидерство и Ваша лична залагања играли су велику улогу у остваривању сарадње, солидарности и духа регионалног партнерства, што је оставило дубок траг на наше билатералне односе у протеклих неколико година", навео је Ердоган, саопштила је Влада Србије.

И шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак честитао је Вучићу победу на председничким изборима оценивши да су резултати гласања "видљив доказ" да Србија жели наставак европског и реформског пута.

Вучић је примио честитку председника бугарске партије ГЕРБ Бојка Борисова, у којој се каже да је срећан што су грађани Србије поново одлучили да Вучићу укажу поверење и што је однео убедљиву победу на председничким изборима.

"Убеђен сам да ћете, уз вештине и искуство које сте показали током премијерског мандата, бити успешан председник Србије. Уверен сам да ће, захваљујући вашем лидерству, Србија следити пут стабилности и економског развоја", наводи се у честитки Борисова.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Мостару да је победа Александра Вучића на председничким изборима у Србији потврда политике стабилности и мира српске владе и додатна гаранција стабилности региона.

"Мислим да је веома важно што су у Србији одржани избори који су дали потврду политике која се водила до сада у оквиру владе, а то је била политика мира и стабилности региона", објаснио је Додик.

И премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је уверење да ће Вучић и у председничком мандату наставити да ради на развоју и напретку земље, као и да ће успети да оствари визију економски снажне и просперитетне Србије, рекла је Цвијановићева, преноси Фена.

Цвијановићева је навела да Вучићева победа "представља континуитет успешне политике коју води на добробит свих грађана Србије".

"Важна је и за нас у Републици Српској, јер ће, сигурна сам, дати додатни подстицај досадашњој успешној сарадњи између Републике Српске и Републике Србије, у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама, а све у циљу просперитетнијег живота нашег народа", наводи се у честитки Цвијановићеве.

Председник Црне Горе Филип Вујановић честитао је у Мостару Александру Вучићу победу на председничким изборима и изразио уверење да ће Вучић са те одговорне дужности наставити политику доприноса стабилности региона.

"Имао сам част да непосредно након победе на изборима разговарам са Александром Вучићем и честитам му на победи у амбијенту који је комплетна међународна заједница оценила као демократски", рекао је Вујановић новинарима после састанка са Вучићем.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић у честитки Вучићу истакао је да је добра сарадња Србије и БиХ предуслов мира и стабилности у региону.

"Уверен сам да ћемо, у обостраном интересу, заједнички наставити да негујемо добросуседске односе, наводи се у честитки председавајућег Председништва БиХ, саопштено је из Председништва БиХ.

И хрватски члан председништва БиХ Драган Човић честитао је Александру Вучићу на "величанственој победи".

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изразио је задовољство због убедљиве победе Александра Вучића за председника Србије.

"У Србији је победио европски пут и регионална сарадња. Искрене честитке Вучићу на убедљивој победи", написао је Звиздић на Твитеру.

Председник Српске демократске странке (СДС) Вукота Говедарица честитао је Александру Вучићу на убедљивој победи, оценивши да то гарантује унутрашњу политичку стабилност Србије и континуитет успешне политике коју Вучић води.

У честитки начелника општине Сребреница Младена Грујичића истиче се да су "завршени избори показали да је Србија потврдила пут реформских процеса, да жели мир и стабилност у региону, као и добросуседске односе са свима".

Додао је да се нада да ће Вучићеви напори бити усмерени ка наставку подршке опоравку Сребренице, као што сте то и до сада чинили кроз улагање у инфраструктурне пројекте и у пројекат подршке буџету општине Сребреница.

Хрватски премијер Андреј Пленковић честитао је актуелном премијеру Александру Вучићу избор за председника Србије, уз уверење да су развој добросуседских односа и промовисање европских вредности у интересу двеју држава.

"Задовољство ми је да вам у своје лично име, као и у име Владе Хрватске, упутим честитке поводом победе на изборима за председника Републике Србије. Уверен сам да су развој добросуседских односа и промовисање европских вредности у интересу наших двеју држава", наводи се у честитки хрватског премијера Пленковића, саопштено је из Владе Србије.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић у својој честитки Вучићу каже да верује да ће заједничким радом придоносити унапређењу свеукупних хрватско-српских односа, у чему мањинске заједнице могу бити посебан и трајан темељ.

"Упућујем Вам срдачне честитке поводом Вашег избора на дужност председника Републике Србије. Уверена сам да ћете на тој одговорној дужности успешно радити за свеукупни напредак Ваше државе и за добробит свих њених грађана, наводи се у саопштењу.

Додала је да се нада да ће се наћи решења за преостала отворена питања, која оптерећују односе између две суседне државе, а у духу ранијег дијалога и Декларације о унапређењу односа и решавању отворених питања између Републике Хрватске и Републике Србије, потписане у Суботици 20. јуна 2016. године.

Председник Македоније Ђорђе Иванов честитао је Александру Вучићу избор за председника Србије и пожелео му много успеха.

"Дозволите ми да изразим задовољство због континуираног развоја билатералних односа и уверење да ћемо у време Вашег мандата као председника Србије, заједнички допринети још успешнијој и плоднијој сарадњи на свим пољима за заједнички успех", поручио је македонски председник Вучићу.

Иванов је истакао да су изградња добросуседских односа и регионалне стабилности, интегрисање у Европску унију области које су приоритет Македоније.

"Верујем у обострану спремност на блиску сарадњу с Вама на овом плану, на добробит обе државе", истакао је председник Македоније.

Премијери Црне Горе и Албаније, Душко Марковић и Еди Рама, поздравили су избор Александра Вучића за председника Србије.

На конференцији за медије после разговора са Рамом у Подгорици, Марковић је рекао да ће Вучић и са позиције председника Србије радити на даљем јачању односа са Црног Гором.

Марковић је рекао да су односи Црне Горе и Србије за време премијерског мандата Вучића "били најбољи у последњих 20 година".

"Очекујем да ће Вучић и са функције председника дати такав допринос", рекао је Марковић.

Премијер Албаније Еди Рама сагласио се са изјавом црногорског премијера и поздравио победу Вучића на изборима у Србији.

"Сагласан сам са оним што је рекао Марковић и немам шта да додам", рекао је Рама.

Председник владајуће Демократске партије социјалиста Црне Горе Мило Ђукановић изразио је уверење да ће избор актуелног премијера Александра Вучића за председника Србије бити нови подстицај за интеграционим процесима, јачању стабилности и даљем демократском и укупном развоју Србије.

"То ће имати ефекте и за регион у целини", поручио је Ђукановић, уз честитку Вучићу на избору за председника Србије, наводи се у саопштењу ДПС-а достављеном Танјугу.

Председник Европске народне партије Џозеф Дол честитао је Александру Вучићу на, како је оценио, чистој победи на председничким изборима.

Директор Института за европске послове Наим Лео Бешири оценио је да уз велику победу Александра Вучића долази и велика одговорност, поручио изабраном председнику да у цивилном друштву има партнера и позвао га на дијалог.

Прве честитке Вучићу синоћ су упутили аустријски канцелар Кристијан Керн и шеф дипломатије те државе Себастијан Курц.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару