Изборна очекивања председничких кандидата

Након изласка на биралишта, председнички кандидати коментарисали су изборни процес и изразили своја очекивања од данашњих председничких избора.

Председнички кандидат Александар Вучић изјавио је новинарима, након што је гласао на Новом Београду, да се нада да ће Србија овим изборима обезбедити стабилност и наставак економских реформи и успеха.

"Желим да верујем да никоме неће падати на памет да дестабилизује Србију и да ради оно што је, нажалост, обећавао у изборној кампањи", рекао је Вучић истичући да не може да процени исход избора.

Вучић је изразио уверење да ће излазност бити велика и да ће грађани на демократски начин одлучити о својој будућности.

Рекао је да се нада успеху и победи, а на народу је да каже шта жели и мисли.

"Ја ћу сваку одлуку грађана прихватити и признати, а уколико будем поражен, исте секунде ћу честитати својим противницима. А уколико буде другачије, било би пристојно након свих увреда и најпрљавије кампање коју су водили да бар умеју да честитају. Што се мене тиче, потпуно сам миран. Радио сам најбоље што сам могао за нашу земљу, а да ли ће народ рећи да ли је то довољно добро, то ћемо видети вечерас", објаснио је Вучић одговарајући на питање да ли очекује победу у првом кругу.

Упитан да ли ће објединити функцију председника Републике и премијера, рекао је да је то бесмислено питање.

Председнички кандидат Саша Јанковић верује, како је рекао новинарима, да је у Србији створен нови политички покрет и нови разлог за оптимизам, а оцењује да после ових избора више ништа неће бити исто.

"Искрен начин бављења политиком и државним пословима је оно што нам враћа осмех на лице. Вратићемо осмех на лице и грађанима Србије. Вратићемо, пре свега, достојанство грађанима Србије и смисао институцијама Србије", рекао је Јанковић након гласања на Новом Београду.

Рекао је и да ће после дуго времена ствари бити стављане на право место и пожелео "целој Србији срећне, успешне и демократске изборе".

Председнички кандидат Лука Максимовић, алијас Љубиша Прелетачевић Бели, очекује победу на председничким изборима у првом кругу.

Он је новинарима након гласања рекао да жели срећу свим кандидатима, али да ће најбољи победити и додао: "А најбољи сам ја."

Максимовић је у шаљивом тону рекао да позива "сиротињу да гласа и да се не успава као он".

"Очекујем неких 56 одсто, то је неко моје очекивање, а са Луком сам причао, Лука очекује неких 10 до 12 одсто", рекао је Максимовић.

Председнички кандидат Вук Јеремић гласао је јутрос у Основној школи "Свети Сава" на Врачару и истакао да ће данас бити "празник демократије" и важан корак на путу ка остварењу промена у Србији.

"Први корак данас, следећи корак за две недеље", рекао је Јеремић новинарима, уверен да ће бити другог круга избора.

Јеремић је, у изјави новинарима, оценио да се предизборна кампања одвијала у, како каже, прилично нерегуларним условима, "вероватно најнерегуларнијим од почетка вишестраначја у Србији", али се нада да велика излазност то може да поправи.

"Надам се да ће људи изаћи у великом броју, да ће гласати за промене и да ће, док буду гласали за промене, размишљати и о другом кругу и ко је тај који у другом кругу најлакше ту промену може да им донесе", рекао је Јеремић.

Додао је да је важно да буде одбрањен интегритет изборног процеса и да се сваки глас преброји поштено, те додао да ће његов штаб пребројавати гласове независно од РИК-а.

Председнички кандидат Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изразио је уверење да ће председнички избори протећи у фер атмосфери "за разлику од кампање", за коју каже да је била веома тешка.

"Нека онај коме грађани дају највише поверења и победи", рекао је Чанак новинарима након што је гласао.

Председнички кандидат Војислав Шешељ изјавио је да се нада проласку у други круг, у којем очекује "жесток окршај" са Александром Вучићем, чему се, каже, унапред радује.

"Убеђен сам да Александар Вучић неће успети да избегне директан ТВ дуел, као што је то избегавао пуне две и по године. Другог круга нема без телевизијског дуела, а ја нудим неколико дуела, на разним телевизијама са националном фреквенцијом", рекао је Шешељ новинарима након гласања у Батајници.

Председнички кандидат Милан Стаматовић је новинарима након гласања рекао да се данас не бира само председник већ будућност Србије и српског народа.

"Надам се да ће грађани данас препознати у океану лажних обећања и неистина оне који их воде ка оздрављењу Србије, надам се да ће Златибор бити пелцер за целу Србију", рекао је Стаматовић.

Стаматовић је истакао да се нада да ће доћи до промене власти и да кандидат режима неће проћи у првом кругу.

"Надам се да нам остаје та утакмица у другом кругу. Очекујем потврду доброг резултата овде у Златиборском округу и то је основа и темељ за неки будући политички рад", додао је Стаматовић.

Кандидат покрета Доста је било за председника Србије Саша Радуловић, након што је гласао, рекао је да Србија живи већ пет година у мраку и да су данашњи избори прилика да се то промени.

"Великом излазношћу можемо да победимо. Ти бираш. Ово је твоја земља, а не Вучићева корумпирана држава", поручио је Радуловић.

Председнички кандидат Народног слободарског покрета Мирослав Паровић изразио је данас наду да ће изборни дан, али и ноћ, протећи мирно и истакао да је водио најпристојнију кампању, јер се искључио из референдумске атмосфере.

"Моја велика нада је да план одређених групација, које ја зовем НАТО структуре, у овој земљи неће успети и да ће овај дан, а посебно изборна ноћ протећи мирно и да ће се све завршити у духу најбољих демократских тековина која ова држава баштини", рекао је Паровић након што је гласао у Новом Саду.

Председнички кандидат Двери Бошко Обрадовић оценио је да су избори били "крајње непоштени" и да председнички кандидати нису имали равноправан медијски третман.

"Постојао је само један кандидат, председнички кандидат власти и тортура владајуће странке против свих оних који другачије мисле. Упркос томе, мислим да сам истрчао поштену и озбиљну преседничку трку и да сам представио најозбиљнији програм са конкретним решењима", рекао је Обрадовић новинарима у Чачку након гласања.

Истакао је да је представио нову политику која, како је рекао "несумњиво долази у Србији и побеђује широм Европе у света" и да је "само питање времена да ли ће та политика победити у Србији на овим или на следећим изборима".

Председнички кандидат Александар Поповић рекао је да је данас крај једног изборног процеса који није у свему био равноправан, али га је ДСС, како се нада, часно водио.

"Надам се да је ДСС процес водио без повишених речи, без повишених тонова, иако смо јасно и оштро критиковали стање у друштву и држави и говорили којим путем Србија треба да иде. Сасвим је јасно да владајућа коалиција види тај пут у једној слепој улици. То је улица припадности Србије ЕУ. Што се Србија пре окрене од тог пута, крене својим путем, то ће бити боље", истакао је Поповић.

Додао је да "ово данас може да буде шанса за нови почетак".

"Све је ово много боље од мене рекла Тереза Меј у обраћању Британском парламенту", рекао је Поповић.

недеља, 28. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару