Стефановић: Синдикат злоупотребљава полицију у кампањи

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одбацио је као неистините тврдње Полицијског синдиката Србије да је њиховим члановима забрањено присуство предизборним скуповима председничких кандидата, наводећи да се наставља политизација синдикалног деловања и злоупотреба полиције у предизборној кампањи.

"Никада из кабинета министра унутрашњих послова није дат ни писани ни усмени налог о понашању полицијских службеника и остваривању њихових законских права у вези са изборима, нити се министарство меша у слободну вољу било ког припадника полиције или неког другог дела министарства", наводи Стефановић у саопштењу.

Додаје да Полицијски сондикат Србије наставља политизацију синдикалног деловања, посебно навијајући за једног од опозиционих председничких кандидата, чију подршку имају и на скуповима које праве, али истиче да "никада због тога ниједан полицајац није сносио било какву последицу, што није био случај у неким претходним временима".

Стефановић позива представнике синдиката да разговарају о решавању проблема у раду министарства и полиције, а не о политици, јер то није посао полиције.

Каже и да су недопустиви покушаји синдиката и одређених политичких странака да злоупотребе полицију у изборној кампањи и унизе рад хиљада професионалаца који свакодневно ризикују своје животе зарад безбедности грађана Србије.

"Учинићу све да не дозволим такве злоупотребе", наводи Стефановић и додаје да му нарочито смета покушај злоупотребе полиције у тренутку када су неки полицајци повређени на извршењу службеног задатка и када у суботу више од 400 младих људи ступа у редове полиције.

Стефановић додаје и да ће са припадницима полиције наставити да се бори за унапређење положаја полицајаца, њихове професионалне оспособљености, као и за сигурнију и безбеднију Србију и све њене грађане.

НСП и НПСС осуђују покушај увођење полицајаца у кампању

Независни синдикат полиције саопштио је да су нетачне раније изнете тврдње Полицијског синдиката Србије да су полицијским службеницима издате усмене наредбе из Кабинета министра унутрашњих послова да нико од полицајаца не сме да присуствује предизборним скуповима.

Полицијски синдикат Србије наставља да својим политичким деловањем обмањује јавност да се наводно бори за синдикална права, наводи се у саопштењу Независног синдиката полиције.

Подсећа се да Закон о полицији јасно дефинише да је политичко деловање неспојиво са функцијом полицијског службеника, па је можда ПСС-у боље да се пререгиструје у политичку странку и тако има правно упориште за оно чиме се бави.

Истим поводом огласио се и Независни полицијски синдикат Србије који у саопштењу наводи да је већ неколико пута напомињао да се "поједине активности Полицијског синдиката Србије под плаштом борбе за права полицијских службеника користе у сврху политичке промоције и стицања бенефиција искључиво појединаца".

Како кажу, сада се иде корак даље па се, поред очигледне законске регулативе, полицијски службеници јавно позивају да узму учешће у политичкој кампањи и додају да се све то чини уз обећање да ће синдикат правно заштитити сваког појединца који се оглуши о прописе МУП.

Наводе и да се потпуно ограђују од било какве политике и политичке активности, јер истичу, полицијски службеник је пре свега у служби народа, а не било које политичке партије.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару