Чанак: Држава мора више да брине о радницима старијим од 50 година

Председнички кандидат Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да држава мора више да брине о радницима старијим од 50 година, тим пре што је у Србији без посла око 200.000 људи из те популације.

"Држава о њима мора показати посебну бригу. Незапосленост је велики стрес за њих и њихове породице, тим пре јер послодавци најчешће траже млађе раднике", навео је Ненад Чанак у писаној изјави, преноси Бета.

Чанак је додао да су субвенције од 150.000 до 300.000 динара за запошљавање радника из категорије теже запошљивих, међу којима су и радници старији од педесет година, добар подстицај, али да не сме бити и једина мера која се предузима.

"Зато би у сваком предузећу које тражи субвенције од државе и запошљава више од 50 радника, барем сваки десети радник морао бити 50-годишњак. Држава то може и треба да прецизира и захтева од инвеститора који очекују субвенције од ње. Радници и раднице старији од 50 година не смеју да буду дискриминисани, као што ни нико други у Србији не сме да буде дискриминисан по било ком основу", додао је лидер ЛСВ.

"Да се разјасне недоумице око гласања на Косову"

Чанак најавио да ће се у наредних 48 сати обратити Мисији ОЕБС-а на Косову, како би се разјаснило на који начин, како је рекао, спречити евентуалну манипулацију гласовима грађана Косова који ће изаћи на председничке изборе, пренео је Танјуг.

Он је у Београду разговарао са представницима посматрачке мисије ОЕБС у Београду, где су се, како је рекао, сложили да они не могу да учине ништа осим да посматрају изборе, а да се за безбедност и регуларност избора обрати ОЕБС-у на Косову.

"То ћу и учинити у наредних 48 сати најдаље, пре следеће седнице РИК-а, да бисмо се разјаснили око тога на који начин конкретно спречити евентуалну манипулацију гласовима грађана са Косова и опструкцију избора у целини, сумњу у њихову легитимност у вези са гласањем на Косову", рекао је Чанак новинарима после разговора са амбасадором Александре Келчевским.

Чанак је са предстваницима ОЕБС разговарао како би се разјасниле недоумице око легитимитета гласања на Косову, на основу упутства РИК-а, које би, како је рекао, требало по четврти пут да буде примењено, јер је до сада већ три пута примењено на исти начин.

ЛСВ: Само је Чанак од председничких кандидата био у ДОС-у

Ниједан од актуелних опозиционих председничких кандидата није 2000. имао никакаве везе са ДОС-ом осим Ненада Чанка, који је био један од лидера коалиције која је оборила режим Слободана Милошевића, саопштила је Лига социјалдемократа Војводине, преноси Танјуг.

У саопштењу, које је потписао генерални секретар ЛСВ Бојан Костреш, напомиње се да је чак шта више, већина данашњих опозиционих председничких кандидата у то време је била на неки начин повезана са Милошевићевим режимом.

"Чанак и ЛСВ поносни су на своје учешће у ДОС-у и допринос који су дали победи те проевропске коалиције над једним злочиначким режимом. Чанак с поносом истиче своју улогу у ДОС-у, уз жаљење што његове идеје у тој коалицији често нису биле прихватане", наводи се у саооштењу.

Да је тадашњи ДОС усвојио Чанкове предлоге, у Србији би била спроведена лустрација, а странке које су чиниле Милошевићев режим (СПС, ЈУЛ, СРС и ССЈ) биле би забрањене, сматра ЛСВ и додај е да би у том случају данашња Србија изгледала другачије и боље.
ЛСВ се, како се наводи, никада неће одрећи наше заједничке борбе против злочиначког режима Слободана Милошевића.

"Коалиција ДОС, чији је Чанак био један од лидера и 5. октобар 2000. када смо Србији отворили врата ка Европи и демократији, за ЛСВ ће увек бити важни и драгоцени историјски путокази. Нећемо дозволити онима који су тада били на погрешној страни историје да нам искривљују и фалсификују сећање на прошлост које се већина нас још врло добро сећа и која не сме да се понови, наводи се у саопштењу", наводи се у саопштењу.  

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару