Јанковић: Отели су нам државу

Председнички кандидат Групе грађана "За Србију без страха" Саша Јанковић изјавио је на Радио-телевизији Србије да размишља како да Србији врати достојанство и додао да се за председника Републике кандидовао зато што Србија мора да има институције које су надстраначке.

Саша Јанковић је, у представљању председничких кандидата на РТС-у, истакао да кандидатуру није желео да постави као страначку, јер је обављање функције председника нестраначка функција и додао да тражи прилику да буде одговоран, а не да буде моћан.

Упитан да ли ће формирати странку, председнички кандидат Групе грађана "За Србију без страха" је нагласио да неће правити политичку странку кад постане председник.

На питање шта ће бити ако не буде председник, Јанковић је узвратио да се кандидовао да би био председник, а не да не би био.

"Свако треба да ради свој посао, а не као кад Александар Вучић уради сав посао, а у ствари не уради ниједан", додао је председнички кандидат групе грађана "За Србију без страха".

На примедбу да нема програм већ ставове, одговорио је да има државни програм, а не политички.

"Сви грађани су власници Републике Србије, а председник Србије изражава њихово јединство", рекао је Јанковић.

Истакао је да, као председник, мора да сарађује са владом, а да је разлог што се то питање уопште поставља став Александра Вучића, да "неће дозволити да му председник звоца".

Констатовао је да се "Томислав Николић није мешао у свој посао".

"Ћутао је на све оно што је грађане понижавало, а пробудио се тек кад му је Вучић рекао да неће бити председник", навео је председнички кандидат групе грађана "За Србију без страха" .

Подсетио је да је више од 50 закона промењено по његовим иницијативама као заштитника грађана. Истакао је да његове извештаје као заштитника грађана, Скупштина није разматрала две године.

"На сваку седницу Скупштине сам долазио, а на одборе долазе заменици", рекао је Јанковић и закључио: "На власт је дошао 2012. године неко ко нам је отео државу".

Говорећи о односу функције омбудсмана, коју је обављао, и председничке функције, рекао је да је у свом десетогодишњем мандату као заштитник био суочен са много грађана који су били разочарани у своју државу.

"Тада сам помислио да ли је Србија осуђена на овакво лутање у мраку. Када сам одлучио да се кандидујем, кренули су притисци на мене да то не радим. Постало је јасно да у овој држави постоје људи који сматрају да је држава њихово власништво", објаснио је председнички кандидат групе грађана "За Србију без страха".

Упитан зашто критикује власт, која га је подржала да буде изабран 2012. за заштитника грађана Јанковић је рекао: "Догодило се да је владајућа странка помислила да је она држава. Да ја њој нешто дугујем".

Осврћући се на чињеницу да је председник Србије и врховни командант, нагласио је да ће вратити војсци понос и углед.

"Неће војска бити преторијанска гарда једне породице, неће бити најамничка страна која дозвољава да јој наређује онај ко нема то овлашћење. Нећу дозволити да министар одбране буде онај ко нема елементарне услове да то ради", истакао је Саша Јанковић.

Упитан колико му значи подршка Демократске странке, набројао је све партије и покрете које су га подржале.

"Више од 20 их је у овом моменту. Демократска странка је изузетно значајна, једна од настаријих у Србији. Подршка свих је била без икаквог услова. Подршка свих је била заснована на ставу да је време да водимо државну и националну политику која је примерена нашој мери. Моја кандидатура управљена је према томе да имамо институције, независно судство, слободне медије", рекао је Јанковић.

Говорећи о проблемима у преговорима са Косовом, навео је да увек инсистира на дијалогу.

"Елите, и српска и косовска елита стварају конфликте, да би нас чували од самих себе. Прете нам да ће направити конфликт ако их не пустимо да раде шта хоће. Приштинске власти морају да схвате да грађани над којима имају фактичку власт морају да живе као грађани Европе, а не да буду као најобесправљенији усред Европе. Инсистирао бих не на томе да ли смо ми први послали шарени воз, па они јединице, већ да ли су поштовали оне ствари због којих су нас бомбардовали", објаснио је председнички кандидат групе грађана "За Србију без страха".

Навео је да Србија јесте партнер НАТО, и додао да треба да буде партнер свима који немају агресивне намере.

Говорећи о стандарду грађана и зарадама, Јанковић је навео да је председник ММФ-а рекао да је срамота колико су ниске плате у Србији.

"А наш председник Владе Александар Вучић је рекао да ММФ дозвољава више плате, али да он то не да", истакао је Јанковић.

Упитан кога ће подржати ако он не уђе у други круг избора, одговорио је да ће подржати другог кандидата који буде демократскији и констатовао да су са једне стране Вучић и Шешељ, а са друге сви остали.

На питање ко ће сачињавати његов тим ако победи на изборима, одговорио је да ће најбољи бити уз њега.

"Не они који се удварају, не они који имају лажне дипломе, не они који ми говоре да знам све. Све што нам треба имамо у Србији. Потребно је да се окренемо себи, да најбољи дођу на најбоља места, да престане страначко запошљавање, и онда је све могуће", навео је Саша Јанковић.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи