РИК: На изборима укупно 6.724.172 бирача

Републичка изборна комисија је утврдила да је, на дан 17. марта, укупан број бирача на изборима за председника Србије - 6.724.172.

РИК је утврдила да ће за изборе за председника Србије 2. априла бити штампано 6.757.793 гласачка листића.

Тај број обухвата укупан број бирача на дан 17. марта и 33.621 као резерву гласачких листића, што је 0,5 одсто од укупног броја бирача у Србији.

Ове године ће на изборима бити 15.269 бирача мање него на ванредним парламентарним изборима одржаним априла 2016. године, рекао је председник РИК-а Владимир Димитријевић.

У гласању о одлуци о објављивању укупног броја бирача уздржано је било укупно петоро чланова РИК-а – двоје из Доста је било, по један из Двери, Групе грађана "За Србију без страха" и Групе грађана Љубиша Прелетачевић Бели "Бели – Само јако".

Наводећи да Министарство државне управе и локалне самоуправе није ажурирало бирачки списак, представник Двери у РИК-у Огњен Ђурић рекао је да бирачки списак показује драстичан "вишак" бирача.

Чланица проширеног састава РИК-а у име Групе грађана "За Србију без страха" Весна Ракић Водинелић рекла је да је 15 одсто од укупног броја становника у Србији млађе од 18 година, те да утврђени број бирача говори о неуредности бирачког списка.

Она, међутим, каже да неки бирачи који су дали потпис подршке за кандидатуру Саше Јанковића нису ни уписани у бирачки списак, те да РИК након завршетка избора треба да се обрати Министарству државне управе и локалне самоуправе, како би и они били уписани у бирачки списак.

Заменик члана РИК-а из ДЈБ Војин Биљић рекао је да треба инсистирати на одговорности због података у бирачком списку, те навео да хронично имамо милион бирача више него што је то реално.

Чланица РИК-а из СРС Биљана Красић рекла је да то што се ове године разликује број гласача у односу на 2016. ипак говори о томе да је надлежно министраство радило свој посао.

Члан РИК-а из СПС-а Миљкан Карличић каже да је ове године мање гласача у односу на 2016. због неповољне демографске ситуације и отпуста из држављанства Србије, те да треба поћи од претпоставке о тачности података о броју бирача.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић сложио се са Карлићем да се у утврђивању броја бирача полази од претпоставке тачности података, истакавши да свако има право увида у бирачки списак.

Димитријевић је рекао да ће РИК од начелника управа тражити извештај и о томе колико је предлагача извршило увид у бирачки списак.

Како је навео, бирачки спискови су јавне књиге, а ажурирају их локалне самоуправе.

Обе ове одлуке биће објављене у Службеном галснику, а такође РИК је на седници донео одлуку о одређивању времена почетка и завршетка гласања на изборима за председника Србије на бирачким местима у иностранству.

На бирачким местима у Аустрији, Белгији, БиХ, Грчкој, Италији, Јужноафричкој Републици, Катару, Кини, Либану, Македонији, Малти, Мађарској, Немачкој, Норвешкој, Пољској, Румунији, Русији, Словачкој, Словенији, Турској, УАЕ, Финској, Француској, Холандији Хрватској, Црној Гори, Чешкој, Швајцарској и Шведској, гласање ће бити обављено 2. априла од 7 до 20 часова по локалном времену.

Гласање ће на бирачким емстима у Великој Британији, Канади и САД бити обављено 1. априла од 7 до 20 часова по локалном времену.

У Одлуци се наводи да резултати гласања на бирачким местима у иностранству се не смеју јавно саопштавати нити истицати на бирачком месту пре завршетка гласања у Србији.

У поноћ је закључен бирачки списак.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи