Агенција одбацује критике: Контролишемо кампању

Агенција за борбу против корупције одбацила је критике којима део јавности указује да директор те агенције није изабран како би се опструирала та институција у контроли финансирања председничких кандидата.

На њиховом сајту се наводи да Агенција за борбу против корупције има вршиоца дужности директора, као и стручну службу која се бави контролом финансирања изборне кампање и поштовањем обавеза функционера.

Агенција за борбу против корупције подвлачи да је организовала мрежу посматрача за председничке изборе којих има мање него 2012. и 2016. године, али су тада, подсећају, одржани локални, парламентарни и председнички избори.

Додаје се да то тело пружа подршку и усмерава рад посматрача у циљу што квалитетнијег прикупљања података који указују на трошкове изборне кампање, како би се на свеобухватан начин извршила контрола финансирања политичких субјеката.

Иначе, мрежа посматрача је већ од почетка кампање уочила да одређени политички субјекти и током ове кампање спроводе актовности које се не могу окарактерисати као политичке, као што су дељење помоћи слабије ситуираним грађанима, организовање бесплатних лекарских прегледа...

Сличне активности су се, кажу, дешавале и у претходним кампањама и тада је агенција јавно указивала на могућност кршења закона, а на основу одговарајућих доказа иницирала покретање поступака пред надлежним органима, што ће, додају, чинити и убудуће.

Они подсећају да је прописано да функционер не може да користи јавне ресурсе и скупове на којима учествује и сусрете које има у том својству, за промоцију политичких субјеката, те да је дужан да увек предочи саговорницима и јавности да ли износи став органа у којем врши јавну функцију или став политичке странке.

Кажу да ће Агенција у свим случајевима у којима се утврди да су се функционери понашали супротно наведеним законским одредбама поступати у складу са овлашћењима.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи