ЦРТА: Вучић најзаступљенији на насловним странама штампаних медија

Од званичног почетка изборне кампање значајно се смањио број насловних страна на којима су представљени главни актери избора, саопштила је ЦРТА посматрачка мисија "Грађани на стражи" резултат медијског мониторинга за период од 1. до 12. марта.

Како се наводи, у том периоду на укупно 98 насловних страна најзаступљенији је био председник Владе Србије и председнички кандидат Српске напредне странке Александар Вучић са 16 одсто насловница што је скоро упола мање него у претходном посматраном периоду.

Ипак, од укупног броја насловних страна на којима се појављују изборни актери, Александар Вучић је заступљен на више од трећине насловних страна, од чега у негативном и неутралном контексту по три пута, а у позитивном 27 пута.

Анализа је обухватила насловне стране осам дневних новина (Блиц, Вечерње новости, Политика, Ало, Данас, Курир, Информер и Српски телеграф) и четири недељника (НИН, Време, Недељник и Експрес).

Кандидат Вук Јеремић се као доминантна личност појављује на пет насловних страна, од чега у негативном контексту на две, а у склопу плаћеног рекламног садржаја на још две. Као мање видљива личност, појављује са на 16 насловних страна, од чега у четири у склопу рекламе што га иначе чини првим кандидатом који се на насловним странама појављује у том формату.

Саша Јанковић се као доминантна личност појављује на четири насловне стране, од чега на три у негативном контексту. С друге стране, као секундарна или мање упадљива личност, појављује се на чак 23 насловне стране и то претежно у негативном контексту на 13 насловница.

Од осталих учесника на изборима видљивије је заступљен само Војислав Шешељ као доминантна личност на шест насловних страна и то на половини у негативном контексту. Секундарно је заступљен на 14 насловних страна - у седам случајева у негативном контексту, два у позитивном и пет у неуталном.

Саша Радуловић се не појављује као доминантна личност на насловним странама, док је Бошко Обрадовић био заступљен на само једној насловници. Као секундарна личност Радуловић је приказан пет пута и то углавном неутрално, а Бошко Обрадовић 11 пута од чега је седам пута у позитивном контексту.

Љубиша Прелетачевић Бели појављује се као секундарно заступљена личност на три насловне стране и то углавном у неутралном контексту. Остали учесници избора су на насловним странама присутни готово симболично.

Томислав Николић је практично нестао из штампе јер се у посматраном период појавио на само једној насловној страни насупрот присуству на 20 одсто насловница у претходно посматраном периоду.

ЦРТА је претходно анализирала 12 штампаних медија од 15. до 28. фебруара.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи