НВО: Непоштовање демократије од стране неких кандидата опозиције

Председничка кампања последњих дана постала је агресивна, вулгарна и примитивна и јасно одсликава нетрпељивост и непоштовање основних демократских принципа од стране појединих председничких кандидата опозиције и њихових присталица, сматра неколико организација цивилног друштва.

Те организације су у саопштењу навеле и да је, истовремено, очигледан покушај делегитимизације органа који спроводе изборе, што директно и штетно утиче на изборни процес који је у току.

Сматрају и да "увреде, претње, позиви на протесте, македонски и украјински сценарио, па чак и вешање на бандерама, доводе у питање суштински концепт демократије који је базиран на праву грађана да бира своје представнике и изражавање слободне воље без страха и притисака".

Такође апелују на учеснике председничких избора да омогуће грађанима Србије слободу бирања председничког кандидата на предстојећим председничким изборима и поштеде их примитивизма, страха и срамоте коју, "сигурни смо, осећају док слушају или читају срамне, претеће и непримерене поруке појединих кандидата и њихових поштовалаца".

Како би избори имали истински демократски карактер, наводе, председнички кандидати морају пре свега да поштују изборни процес, законе и Устав Републике Србије.

"До изборног дана преостао је 21 дан, а говор мржње и непоштовање других учесника у изборном процесу дошао је до усијања" оцењено је у саопштењу.

Од свих председничких кандидата очекују да омогуће слободно, несметано и демократско спровођење председничких избора у Србији, као и да се јавно ограде од говора мржње и најава рушења уставног поретка у нашој земљи.

Саопштење је потписало шест организација цивилног друштва, "ЕУ сербона 2014", Центар за отворени дијалог, Удружење за заштиту младих, Одбрана изборне воље грађана, Институт за процену безбедносних ризика и Центар за глобалне креативне активности.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи