"Неосноване примедбе на рад РИК-а"

Председник РИК-а Владимир Димитријевић поручио је да изборна права грађана нису и неће бити угрожена и подвукао да су тврдње да је успостављен наводно спорни механизам начина утврђивања изборних резултата, уз проширење овлашћења РИК - неосноване.

"Одредбе Упутства за спровођење избора о статистичкој обради резултата избора из записника о раду бирачких одбора усмерене су искључиво ка отклањању очигледних омашки у резултатима гласања које је бирачки одбор унео у записник о свом раду, без задирања у бројеве гласова које буду добили кандидати за председника", рекао је Владимир Димитријевић.

У изјави за медије, а поводом апела организација цивилног друштва о наводном угрожавању изборног права грађана на предстојећим изборима, Димитријевић је рекао да је уношење таквог решења једногласно изгласано на седници РИК и подвукао да су у Комисији заступљене све посланичке групе у Народној скупштини. 

"Такође, овакво решење иде у сусрет и примедбама ОЕБС да се верификовање података из записника о раду бирачких одбора треба спроводити на унапред уређен начин" поручио је Димитријевић.

Он је поновио да изборна права грађана нису и неће бити угрожена као и да је целокупан рад РИК усмерен искључиво на законито спровођење избора и обезбеђивање поуздања јавности и свих учесника на изборима у сам ток и резултате избора.

"Поводом тврдњи да се, на бази искустава са ранијих избора, могу очекивати бројне неправилности и током гласања на предстојећим изборима, сматрам да су такви наводи крајње тенденциозни, при чему се унапред инсинуирањем могућих неправилности ствара негативна атмосфера у целом друштву" нагласио је Димитријевић.

Како је додао, о таквим и сличним наводима о могућим дешавањима на сам дан гласања, РИК се, као орган надлежан за спровођење избора, у овом тренутку не може изјашњавати. 

"Посебно желим да укажем да се о правилности гласања на бирачком месту старају бирачки одбори у којима опозиционе парламентарне групе и опозициони кандидати за председника Републике имају више представника него кандидат владајуће коалиције" поручио је Димитријевић.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи