Група невладиних организација тражи заштиту слободе избора

Више организација цивилног друштва сматра да је демократски изборни процес озбиљно угрожен и позвало на заштититу слободних и демократских избора.

"Неопходно је што активније деловање домаћих и међународних организација како би се заштитила једна од, веровали смо, заувек досегнутих демократских вредности после 5. октобра 2000. године, а то су слободни и демократски избори, односно мирна смењивост власти на демократским изборима", речено је у саопштењу.

Како кажу, велику бојазан представља чињеница да би, "према речима правних експерата", изборно право грађана могло да буде угрожено и од стране РИК.

Наводе да је РИК успоставио нови, "веома спорни механизам начина утврђивања изборних резултата проширујући своја овлашћења, међу којима је и преправљање јавних исправа".

Спорним сматрају ново Упутство за спровођење избора за председника Републике.

Наводе и да владајућа коалиција у РИК-у има већину, противно закону.

"Због тога, позивамо Уставни суд да благовремено реагује на покушаје државних органа да доношењем подзаконских аката о изборном процесу, а који су у супротности са изборним законима - нарушавају законитост и регуларност избора" истиче се у саопштењу.

Сва истраживања показују да огромна већина медија апсолутно фаворизује кандидата владајуће коалиције, а са друге стране води континуирану кампању против његових супарника, наводи се у сапштењу.

Они позивају грађане и невладине организације да се кроз грађански ангажман укључе у контролу целокупног изборног процеса, а међународне организације - да много активније буду укључене у мониторинг изборног процеса у Србији.

Апел су потписале 24 организације цивилног друштва, међу којима Јуком, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Фонд за хуманитарно право, НУНС, Независно удружење новинара Војводине, Мрежа одбора за људска права у Србији...

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи