РИК: Наш састав образован у складу са правилима

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић рекао је да се при именовању чланова РИК-а водило рачуна о томе да ниједна посланичка група нема више од пола чланова Комисије.

"Поводом недавних захтева за измену састава РИК-а због њеног наводног незаконитог састава, истичем да је садашњи стални састав образован у складу са процедуром и правилима прописаним Законом о избору народних посланика" поручио је Димитријевић у изјави Танјугу.

Како је рекао, Законом је дефинисано да се чланови Комисије именују на предлог посланичких група у Народној скупштини. 

"Нашем именовању је претходио договор свих посланичких група у Народној скупштини у погледу распореда места у Комисији" указао је Димитријевић.

"Битно је напоменути да се водило рачуна о томе да ниједна посланичка група нема више од пола чланова Комисије, управо поштујући законску одредбу која предвиђа такву забрану. Погрешно је повезивати састав Комисије било са предизборним било са постизборним коалицијама, јер би у супротном састав Комисије био подложан честим изменама, које Закон не познаје" подвукао је Димитријевић.

Како наводи председник РИК-а, промена састава Комисије током избора била би не само несврсисходна, већ и практично неизводљива у случају ванредних парламентарних избора, односно распуштања Скупштине, што је, додаје, још један у низу аргумената против схватања да се састав Комисије мора ценити и прилагођавати сваком тренутку, а не када то Закон налаже, приликом њеног формирања.

Он је указао и на став судске праксе "из које такође произилази да се изборна комисија именује на предлог посланичких група образованих од стране политичких странака, односно страначких коалиција које чине ту посланичку групу, при чему се води рачуна да ниједна политичка странка или страначка коалиција која образује посланичку групу не може имати више од половине чланова у сталном саставу органа за спровођење избора".

Димитријевић наводи да, имајући то у виду, сматра да позивања на погрешан састав РИК-а три недеље пред изборе не могу да имају да имају било коју другу последицу осим угрожавања интегритета не само рада Комисије "већ, што је много битније, и целог изборног поступка".

"РИК ће одговорно, професионално и у складу са важећим прописима окончати поступак избора за председника Републике" закључио је Димитријевић.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи