ДЈБ: Прихваћена иницијатива о пензијама у Вршцу

Покрет Доста је било саопштио је да је Уставни суд Србије прихватио иницијативу тог покрета и прекинуо вишегодишње принудно смањење пензија у Вршцу.

Доста је било је, како саопштава, пре три године поднео иницијативу за оцену законитости одлуке о самодоприносу у Вршцу којом се сваког месеца принудно узимао део пензија још од 1995. године.

Одлука је предвиђала да се пензије принудно умањују до новембра 2025. године.

Уставни суд је уважио све законске аргументе лидера ДЈБ Саше Радуловића и утврдио да су делови Одлуке о самодоприносу за изградњу канализације у Вршцу у супротности са законом о порезима и доприносима и Законом о финансирању локалне самоуправе, саопштава тај покрет.

Одлуком Уставног суда се, истиче ДЈБ, "укида ова неморална и нехумана обавеза за пензионере".

Све ове године различите политичке странке су се смењивале на власти у Вршцу, али су све одржале континуитет противзаконитог пљачкања пензионера, додаје се у саопштењу.

Спорном Одлуком о увођењу самодоприноса из 1995. године свим пензионерима на територији Вршца аутоматски је био обустављан износ од 1,30 одсто од износа пензије на име доприноса.

Покрајнски омбудсман је, такође, дао препоруку да Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање престане са обуставом износа од 1,30 одсто док им пензионери не дају писану сагласност, иако се то у кратком периоду примењивало, политичким притиском јавног правобранилаштва општине Вршац наставило се неуставно отимање од пензионера, подсећа ДЈБ.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи