Без посматрача ОЕБС-а на биралиштима

Председничке изборе у Србији пратиће ограничена мисија Организације за европску безбедност и сарадњу, која неће имати посматраче на биралиштима, јер није било довољно времена за припрему свеобухватне мисије.

Портпарол Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) Томас Ример изјавио је агенцији Бета да је у уторак у Србију послата мисија за процену потреба за изборе, која ће пратити посебне аспекте изборног процеса, правног оквира и медијско извештавање о изборима.

"Али неће бити свеобухватног посматрања на терену, посебно не на биралиштима", рекао је Ример и објаснио да од расписивања избора до дана гласања није остало довољно времена за припрему мисије у пуној величини.

Ример је рекао да би у нормалној ситуацији ОЕБС препоручио слање посматрачке мисије, коју чине краткорочни и дугорочни посматрачи.

Дугорочни посматрачи би, објаснио је, дошли у земљу најмање месец дана до шест недеља пре избора, док би краткорочни посматрачи дошли недељу дана пре избора и они би посматрали гласање, отварање и затварање биралишта и пребројавање гласова.

"Потешкоћа у овом случају је да због кратког времена од расписивања до одржавања избора мислимо да то не би било могуће. Зато шаљемо мисију за процену избора, али ОЕБС неће слати мисију у пуној величини", изјавио је Ример.

Део посла мисије за процену јесте и да утврди колико су испуњене препоруке из прошлогодишњег извештаја ОЕБС-а, због чега Ример није желео да коментарише да ли је Србија применила препоруке пре него што мисија уради процену.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи