Изборе прати 49 посматрача Агенције за борбу против корупције

У 26 градова Србије Агенција за борбу против корупције распоредиће 49 посматрача који ће од данас пратити на који начин политички субјекти троше средства која добијају у изборној кампањи за председника Србије.

Помоћница директора Агенције за борбу против корупције Катарина Дакић рекла је Танјугу да ће посматрачи негде бити бројчано јачи, а негде слабији, што ће зависити од процене Агенције.

Додала је да ће се подаци прикупљати непосредно, посматрањем на терену.

Према њеним речима, те податке посматрачи достављају на обрасцима који су прописани, Агенцији за борбу против корупције, односно стручној служби, која их даље обрађује и након тога користи у контроли известаја о трошковима изборне кампање.

"Само присуство посматрача на терену је добро за политичке субјекте, али и за Агенцију. Они су контролни механизам који постоји на терену и свакако утиче на одређено понашање политичких субјеката у изборној трци", рекла је Дакићева.

Објашњава да су Агенцији посматрачи и њихови извештаји значајни јер добијају податке из целе Србије које могу касније упоређивати са оним што политички субјекти доставе у својим извештајима.

"Посматрачи не могу у потпуности да нам пренесу сваки детаљ, али свакако да је фокус на оним политичким активностима за које одлази највише новца", рекла је Дакићева.

Подсетила је да Агенција, сада већ пети пут, организује мониторинг изборне кампање користећи мрежу посматрача коју је одабрала на конкурсу претходне године.

"Они ће бити распоређени у градовима у Србији. Негде ће ти тимови бити јачи са три или четири посматрача, а негде мање. То је процена Агенције", рекла је Дакићева додајући да ће највише посматрача бити у Београду.

Према њеним речима, све те податке, а наравно и податке које ће Агенција прикупити од даваоца прилога, пружалаца услуга, банака и свих осталих заинтересованих страна у изборној кампањи, Агенција ће након поднетих извештаја проверавати њихову истинитост и тачност.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи