Бележници имају више запослених за овере него судови

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да јавни бележници имају веће капацитете, укључујући већи број запослених, и боље су опремљени него судови за рад на овери докумената, па и потписа грађана за подршку председничким кандидатима.

Стога нема разлога ни за каква страховања да ли ће посао на овери потписа грађана бити ефикасно обављен, истакла је Нела Кубуровић у изјави за Танјуг.

"С обзиром да су данас расписани председнички избори, морам да истакнем да су нотари искључиво надлежни да оверавају потписе за предлагање кандидата у оним местима у којима раде. У општинама у којима јавни бележници још нису изабрани те послове ће обављати судске јединице", напоменула је министарка правде.

Истакла је да општинске управе ни до сада нису биле надлежне за оверавање потписа у поступку предлагања председничких кандидата, на шта се, иначе позивала опозиција.

"То значи да јавни бележници ни на који начин нису одузели надлежност општинским управама у поступку предлагања кандидата за председника Републике Србије", нагласила је Кубуровићева.

Министарка је навела да у јавнобележничким канцеларијама данас већи број запослених ради на пословима овере докумената него што је то био случај до пре два дана са бројем запослених у судовима, те да нема места за било какву бојазан грађана.

Када се посматра подручје Београда где постоје три основна суда, Кубуровићева је навела да је у њима свега 20 људи радило на пословима овере, а сада то чини три до четири пута више запослених код јавних бележника.

"Број јавних бележника и запослених у њиховим канцеларијама нам показује да ће овај посао знатно брже да се обавља него до сада. У великој мери растерећујемо судове и омогућавамо да запослени који су радили на пословима овере буду распоређени на друге послове да активно учествују у кривичним и парничним поступцима", нагласила је министарка.

У Србији данас ради 152 бележника, 26 помоћника и 248 приправника.

Они још нису изабрани у 67 градова и општина, па у тим местима послове овере и даље обављају основни судови, судске јединице, пријемне канцеларије или општинске управе настављају.

Јавни бележници преузели су од 1. марта у местима у којима су изабрани искључиву надлежност за овере потписа, преписа и рукописа, као и за оверу потписа за подршку председничким канидатима на предстојећим изборима.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи