Кандидати опозиције у парламенту, тврде да нема фер услова

Након расписивања председничких избора, у Скупштини Србије су пред новинаре изашли председнички кандидати Вук Јеремић и Саша Јанковић, као и лидери Доста је било и Двери, Саша Радуловић и Бошко Обрадовић, који су затражили наставак рада парламента, као и фер и демократске услове за одржавање председничких избора.

Они су се један за другим обратили медијима и, између осталог, затражили и оставку премијера Александра Вучића.

Шеф посланичке групе ДЈБ Саша Радуловић рекао је да је Вучић јуче суспендовао парламент и увео својеврсно ванредно стање, што је, како је оценио, неприхватљиво.

Оптужио је премијера да све што ради, ради да би покушао да спречи фер и демократске изборе и позвао Вучића да поднесе оставку и да се распишу ванредни парламентарни избори, оптуживши га да покушава да направи терен за изборну крађу.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић, који је такође најавио кандидатуру, рекао је да се данас окупила готово комплетна опозиција око идеје да заједнички заустави увођење Србије у диктатуру.

"Наступамо појединачно, као шефови посланичких група и као председнички кандидати, али у неколико ствари смо јединствени", рекао је Обрадовић и истакао да треба обезбедити демократске и фер изборе и равноправан третман у медијима.

Саша Јанковић је са своје стране оценио да је Вучић изгубио изборе јер се није определио да се у демократској борби надмеће са конкурентима.

"Због тога смо данас овде, због тога причамо сви исто", рекао је Јанковић.

Додао је да оправдање да је рад Скупштине прекинут да би била избегнута политичка криза не стоји, јер није криза када парламент ради него кад не ради.

Наводећи да је поднео оставку на место заштитника грађана, Јанковић је рекао да би "минимум минимума био да то учини и Вучић".

"Надам се да нећемо бити у ситуацији да позивамо грађане да нам помогну", рекао је Јанковић, чијем су излагању присуствовали и посланици ДС-а.

Вук Јеремић је такође позвао да се "одблокира" рад парламента и да Вучић поднесе оставку на место премијера.

"Данас сам разговарао са људима различитих политичких опредељења. Заједничко нам је поштовање демократског поретка и владавине права. То је црвена линија преко које се не прелази", рекао је Јеремић.

"Уколико Вучић не одговори позитивно на наше захтеве, предузећемо заједничке кораке у одбрани уставног поретка", поручио је и додао да се "догодио прави државни удар".

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи