"Вучић не мора да подноси оставку до заклетве"

Професор Правног факултета у Београду Владан Петров каже да премијер Александар Вучић нема правну обавезу ни по Уставу, ни по важећем праву, да поднесе оставку на ту функцију, иако је кандидат за председника Републике.

Александар Вучић би, према речима професора Владана Петрова, могао да буде председник Владе све до формалног ступања на функцију председника Републике, односно до полагања заклетве пред Народном скупштином.

Петров наводи да је у том погледу право јасно, а да је са политичког становишта, пак, на самом Вучићу да преломи када званично започне предизборна кампања, шта је политички целисходно.

Наиме, ако Вучић поднесе оставку у кампањи, он би онда оставио државу без Владе, односно са техничком Владом, која ради ограниченим капацитетом, навео је професор.

Самим тим, како је указао, Вучић би дао задатак актуелном председнику Републике, којем мандат истиче, да именује новог мандатара за састав нове Владе, односно Народној скупштини да у року од 30 дана изабере нову Владу.

Са друге стране, уколико искористи правну могућност да функционише и као премнијер и као кандидат на председничким изборима, Вучић ће, каже, морати да води рачуна о физичким капацитетима за тако захтевну ситуацију.

У сваком случају, ако буде изабран за председника, један од првих Вучићевих задатака био би да предложи Скупштини мандатара за састав нове Владе, а Скупштина би имала рок од 30 дана да изабере нову Владу, од дана подношења оставке премијера.

Осврћући се на случај председничког кандидата Саше Јанковића, Петров је указао да је он вршио функцију омбдусмана који има задатак да контролише политику, те да његова борба за политичку функцију није спојива са том дужношћу.

Вучић се са друге стране бори за нову политичку функцију, јер са политичке позиције премијера иде на избор за председника.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи