Клачар: Вучић ће једини имати више простора за кампању

Извршни директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар оценио је да ће уколико председнички избори буду расписани за 2. април, то представљати "логистички кошмар" за већину кандидата сем Александра Вучића, који ће имати више простора за кампању од осталих јер ће током тог периода наступати и као премијер.

Бојан Клачар је агенцији Бета рекао да ће кандидатима бити потребно десетак дана за скупљање потписа, што им оставља око 15 дана за кампању.

"Нотари сада по први пут преузимају посао. Док они тврде да ће радити прековремено, опозиција протестује јер ће више времена провести у техничким пословима него у кампањи", оценио је Клачар.

Подсетио је да кандидати морају да доставе кандидатуре са овереним потписима 20 дана пре избора, а да их Републичка изборна комисија (РИК) проглашава 15 дана пре избора.

"Последица може да буде и да имамо мањи број председничких кандидата од најављеног јер неће сви стићи да у тако кратком року пприкупе 10.000 потписа и плате 50 динара по потпису", рекао је Клачар.

Посебан проблем Клачар види у чињеници да још нико није одговарао за 15.000 фалсификованих потписа са парламентарних избора одржаних 2016. године.

"Неки људи су били оптужени, али није било судске одлуке. Лоша је порука за поверење у изборни процес када после више од 10 месеци нико за то није одговарао а улази се у нову кампању. Остаје сумња да се то може догодити и на овим или следећим изборима", објаснио је Клачар.

Извршни директор ЦЕСИД-а тврди да кратка кампања неће бити проблем једино за лидера Српске напредне странке Александра Вучића као кандидата владајуће коалиције.

"Премијер ће се појављивати за време кампање свуда и иако скупови неће имати страначка обележја. Он ће слати политичке поруке, што је из угла бирача исто, тако да ћемо имати неравноправност међу кандидатима на овај или онај начин", закључио је Клачар.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи