Колико значи подршка познатих личности у кампањи?

Председнички избори у Србији биће одржани 2. априла, потврђено је РТС-у у парламенту. То значи да, уколико буде другог круга, гласаће се на Ускрс, 16. априла. Колико ће у веома краткој кампањи кандидатима значити подршка познатих и да ли су они уопште препознати као мотив за гласање?

Шта на вас највише утиче када се одлучујете за кога да гласате? Програм, харизма, или – подршка тзв. селебритија? Многи кандидати верују: све заједно. Али може ли подршка познате личности да вас преломи у одлуци?

"Само размислите, да ли ћете ставити политичку судбину у руке некога кога подржава народна певачица или чак и академик? То не значи да ће тај неко водити добру и праву политику за земљу", каже директор "Репрезент система" Бора Миљановић.

А многи спортисти, уметници, звезде естраде, чак и научници су током претходних деценија несебично давали све од себе да помогну свом кандидату. Са променљивим успехом.

"Неке кампање су имале велику подршку јавних личности. Сетимо се 90-их година, у Босни су све познате личности, звезде филма, естраде, уметности подржале Анту Марковића, а он је неславно прошао", каже Иван Станковић, стручњак за комуникације у "Комјунису".

"Најбољи пример је оно што смо видели у САД. Хилари је имала подршку свих, Трамп никога, али на крају је он победио", каже Бора Миљановић.

Подршка чувеног спортисте може да помогне, макар и самопоуздању кандидата, јер истраживања о томе колико вам гласова тачно може донети не постоје. Ипак, треба водити рачуна, кажу стручњаци, да се не губи време на оне који за вас никада не би гласали. Кључ су неопредељени.

"Огроман део бирача се колеба. У оквиру тог сегмента треба видети које су њима референтне популарне личности и тако их користити у кампањи. У једној ситуацији Ера и Бора могу да буду џокери, а у неким ситуацијама, чак ни академик вам неће донети гласове ако вам је циљна група на другој страни", каже Иван Станковић.

Пракса показује да се у свакој кампањи многе јавне личности политички опредељују. У ситуацији у којој није лако доспети у највеће медије, познати могу да скрате пут до срца неких бирача.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи