ДЈБ тражи промену Закона о овери потписа

Покрет "Доста је било" оценио је да ће предстојећи изборни процес бити под недозвољеном контролом владајуће странке уколико се хитно не промени одредба закона према којој ће од 1. марта само нотари моћи да оверавају потписе и изјаве бирача за подршку председничком кандидату или изборној листи.

"Јавни бележници су бирани у коруптивном процесу и по партијском кључу Српске напредне странке, тако да ће ова странка имати апсолутну контролу над изборном регистрацијом кандидата или странака. Ово је неприхватљиво. Лидер покрета 'Доста је било' Саша Радуловић је у циљу заштите уставног права на слободне изборе јуче поднео Предлог закона којим се захтева хитна промена Закона о оверавању потписа, рукописа и преписа", каже се у саопштењу ДЈБ.

Како се наводи, тај предлог предвиђа да основни судови и општине наставе да оверавају потписе којима бирачи подржавају изборну листу за републичке, покрајинске и локалне изборе и председничке кандидате, као и потписе оснивача политичке странке.

"Предлогом закона се захтева и продужетак рока за још годину дана за све овере, односно да нотари тек за годину дана добију ексклузивно право на овере изјава и потписа, јер јавнобележничка мрежа није попуњена", истиче ДЈБ.

Покрет "Доста је било" је оценио да су јавни бележници бирани у нетранспарентном и коруптивном поступку и да никада нису отклоњене сумње да су јавнобележнички испит положили само они са чланском картом СНС, да је упис плаћан папреним партијским рекетом, као и да су прилику на добру зараду добијали само "послушни и интересно увезани кадрови који нису имали потребне квалификације ни искуство за тај посао".

"Недопустиво је да изборни процес буде под контролом једне странке и да се СНС-у омогући да блокира прикупљање потписа за опозиционе кандидате", додаје се у саопштењу.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи