Ђурђевић: Не знам зашто се врши притисак на РИК

Председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић каже да је РИК донео одлуку да се избори понове у 15 изборних места у среду, 4. маја. Истиче да су након синоћње седнице чланови РИК-а нападнути од стране чланова Двери и председника тог покрета Бошка Обрадовића.

Дејан Ђурђевић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је синоћњи инцидент трагичан епилог једног неубичајног понашања у изборном процесу.

"Изборна комисија је од недеље увече била изложена крајње непримереном притиску. Председници опозиционих странака су још тада долазили и држали митинге и протесте. Притисци су се наставили и у тренутку док утврђујемо резултате", напомиње Ђурђевић.

Истиче да је то процес који има динамику и да РИК не објављује резултате на основу статистичких узорака.

"Морају стићи записници о раду сваког бирачког одбора како би се изашло у јавност са коначним резултатима", каже Ђурђевић.

Објашњава да бирачки одбори пребројавају листиће, потписују записнике и да неки записници имају логичко-рачунске грешке.

"Ми смо јуче одвојили и отворили 99 спорних џакова и утврдили шта се тамо налази од изборног материјала. Негде није лепо пребројан број гласачких листића, а негде има више листића него гласача и та места смо поништили, па ће избори у 15 изборних места бити поново одржани у среду", истиче Ђурђевић.

Каже да су чланови РИК-а јуче вербално нападнути након седнице. 

"Чланови Двери нису имали право да присуствују седници, али смо ми то толерисали. Након седнице, дошло је до инцидента где је Бошко Обрадовић вербално вређао мене и професора Ковачевића. Ми смо остали у сали да се смире страсти, али су нас по изласку чланови Двери чекали испред сале и кренули су поново са увредама. Решио сам да не улазим у дискусију са њима, они су наставили да вређају чланове РИК-а, а један члан Двери је кренуо на Миладина Ковачевића, након чега је једна колегиница која је стајала између њих, грубо одгурнута и због стреса је завршила у Ургентном центру", објашњава Ђурђевић.

Каже да је листа ДСС-Двери на ивици цензуса и да постоје изгледи да уђу парламент ако освоје пет одсто гласова.

Додаје да не зашто се врши притисак на РИК.

"Прелиминарни резултати избора у 15 изборних места знаће се у среду у касним вечерњим сатима", каже Ђурђевић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару